Ciutat

MAPA: Els punts calents dels incendis de contenidors a Sabadell

Un contenidor menys cada 32 hores, pràcticament un cada dia. És el balanç dels incendis en el mobiliari públic fins el 31 d’octubre, segons les dades atorgades per la Policia Municipal, que van ser objecte d’anàlisi en la darrera Junta de Seguretat de Sabadell.

Els incendis de contenidors mantenen als cossos de seguretat en alerta. No és un fenomen associat, com en d’altres municipis, a fets puntuals vora la festa de Sant Joan, sinó que es produeixen de manera constant i repetida al llarg de l’any. Sense anar més lluny, en les darreres hores se n’han incendiat tres al barri de Gràcia, causant desperfectes en dos vehicles. “Els contenidors de plàstic es desfan ràpid i conformen una espècie de lava que calcina la part de sota dels vehicles i que pot arribar a cremar una façana”, adverteixen des de la Policia Municipal.

Quan hi ha més incendis?

Fins a finals d’octubre, s’han incendiat 226 contenidors en 148 incendis a Sabadell. Hi ha moments del dia especialment crítics: el pitjor moment pels contenidors de la ciutat és durant la matinada entre dissabte a diumenge (entre les 12 i 2 de la nit). Per contra, l’hora i el dia més tranquils és a primera hora del matí (6 hores a 8 hores) dels dimecres.

El capvespre i la nit són els moments en què els vàndals aprofiten per fer de les seves. “S’escampa una sensació d’impunitat que no hi és durant el dia”, apunta l’intendent en cap, Joan Antoni Quesada. Tant és així que vuit de cada deu contenidors calcinats (79,6%) es cremen entre les 20 hores i les 6 hores.

Pel que fa als dies de la setmana, a diferència del que es podria pensar, no hi ha més incendis durant el cap de setmana, sinó que també hi ha episodis en els dies laborals. El que sí que canvia és la ubicació dels fets. “Dissabte i diumenge es castiga sobretot les zones d’oci mentre que no hi ha un patró fix per la resta de la setmana”, afegeix l’intendent.

Les cares del vandalisme

L’autor dels incendis acostuma a ser un menor, acompanyat per un grup de la mateixa edat, que veu l’acció com un divertiment. Els vàndals adults són minoria que presenten un perfil concret: pateixen un desajust psicològic momentani. “Van beguts o estan enfadats amb el món”, descriu l’intendent en cap de la Policia Municipal, Joan Antoni Quesada, que explica que s’ha marcat com a repte acabar amb aquesta xacra. Controlar-ho, però, no és fàcil: hi ha 5.460 contenidors arreu de la ciutat repartits en 1.200 punts.

La recepta de la Policia passa per augmentar el patrullatge, fer un seguiment dels possibles reincidents i alhora estrènyer el cercle just quan s’acaba de produir un incendi. Quesada explica que hi ha un lapse de 10 minuts entre que es cala foc i s’alerta del fet, pel que s’envien diverses dotacions en un radi d’un quilòmetre a la rodona per caçar l’autor. Una resposta ràpida resulta clau.

Cremar un contenidor no és un fet menor. La llei ho castiga severament. Si s’enxampa el piròman, el càstig pot anar des dels 500 o 600 euros de multa fins a un procés penal que pot culminar amb una sentència d’un a tres anys de presó en cas d’afectar vehicles, habitatges o posar  en perill terceres persones.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top