Ciutat

Sabadell acull una Nit de Santa Llúcia amb marcat accent polític i record als presos

Jordi Cabré guanya el Premi Sant Jordi en una Nit de Santa Llúcia amb marcat accent polític i de record als presos

Jordi Cabré s'emporta el Premi Sant Jordi amb la novel·la 'Digues un desig' // Foto: Óscar Espinosa

La Fira de Sabadell ha acollit aquest divendres la 68a Nit de Santa Llúcia organitzada per Omnium cultural. Entre els premis entregats en la festa de les lletres catalanes en destaquen tres premis el Premi Sant Jordi de novel·la, per la novel·la ‘Digues un desig’ de Jordi Cabré, el Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions, que s’ha endut ‘El país dels cecs’ de Víctor Garcia Tur, i el Premi Carles Riba per Carles Rebassa amb ‘Sons bruts’.

En l’acte també s’han entregat altres premis com el 56è Premi Josep M.Floch i Torres de novel·les per a nois i noies per a ‘La Liang dins del quadre’ de Núria Franquet, el 45è Premi Joaquim Ruyra de Narrativa que ha guanyat Maite Carranza amb ‘L’alè de drac’, i el 31è premi Internacional Joan B. Cendrós que reconeix el valor periodístic del periodista Pertti Pesonen, que entre altres documentals, ha fet ‘La venjança espanyola’ on narra el canvi de vida de les famílies d’alguns dels presos polítics com Jordi Cuixart, president d’Òmnium, i del conseller  Joaquim Forn.

Per últim, també el productor Jaume Roures i el periodista Tatxo Benet s’han endut el Premi Muriel Casals de Comunicació.

RECORD PELS PRESOS

L’acte ha tingut molt present la situació política. Sobretot l’absència per segon any consecutiu del president d’Omnium Jordi Cuixart en presó preventiva. De fet, un dels moments més emotius de l’acte ha sigut la lectura d’una carta de Jordi Cuixart des de la presó de Lledoners:

Estimadíssims amics i amigues,

Des de la cel·la 63 de Lledoners us envio una abraçada infinita.

Que ningú en tingui cap dubte: els presos estem més units que mai, ens cuidem els uns als altres i mai no deixarem cap vaguista sol!

Una abraçada enorme, Jordi!

El nostres únics enemics són el silenci i la por, així que no deixeu mai de llegir, escriure i pensar. Perquè la literatura també és una eina capaç d’enderrocar règims totalitaris de tots colors, us emplaço a seguir compartint arreu la llengua i cultura catalanes.

Som gent pacífica i, precisament per això, no renunciarem mai a viure en pau i llibertat. El judici a la democràcia és una esmena irreversible al Règim del 78. No ens defensarem, sinó que acusarem l’Estat espanyol de vulnerar drets humans. I no volem sortir aviat de la presó, sinó sortir-ne amb dignitat, perquè la prioritat és la resolució política.

El feixisme no passarà: els hereus de Franco tampoc aturaran mai l’anhel democràtic de la majoria del poble de Catalunya. Tinguem coratge i determinació.

Gràcies per ser-hi i Sempre endavant!

Visca la Cultura, Visca Sabadell i visca els Països Catalans!

Jordi Cuixart President d’Òmnium Cultural

Presó de Lledoners, 14 de desembre de 2018

La consellera de Cultura, Laura Borras, el president del Parlament, Roger Torrent, el President de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident d’Omnium, Marcel Mauri, i l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant.

L’acte ha acabat amb els discursos de les autoritats com el vicepresident d’Omnium Cultural, Marcel Mauri, amb el missatge clar que Omnium seguirà treballant per la democràcia i per la llibertat, i també demanant la llibertat dels presos polítics.

També l’Alcalde de Sabadell, Maties Serracant, va donar les gràcies a Jordi Cuixart i a Omnium per portar la Nit de Santa Llúcia a Sabadell i lamentant l’absència dels presos, de Carme Forcadell i de la Resta de presos polítics.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha aprofitat per reivindicar la cultura, la seva importància a la democràcia i la seva vinculació amb els drets funamentals de la societat. Torrent també ha recordat la vaga de fam d’alguns dels presos.

Finalment, per tancar l’acte, abans del ja habitual ‘Cant dels Segadors’, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a reivindicar la cultura i especialment a la tasca que desenvolupa Omnium  en la cultura catalana.

Comentaris
To Top