Vallès

Pressió veïnal per combatre l’allau de robatoris a Matadepera

Quan veuen un cotxe sospitós o una persona desconeguda s’avisen a través del canal de missatgeria de Telegram, en un grup que ja compta amb més de 600 subscriptors. El resultat pot acabar sent un malentès que queda en una anècdota o un intent de robatori que és frustrat per la pressió veïnal. Sigui com sigui, aquest és el sistema que han trobat els veïns de Matadepera per intentar combatre l’allau de robatoris que en les últimes setmanes han fet saltar totes les alarmes al municipi. El malestar ha anat en augment en veure que tot i incrementar-se la presència de patrulles de Mossos d’Esquadra i Policia Local, la xifra d’assalts no ha cessat. “Entenem que fan tot el que poden”, relata un dels veïns que no amaga la seva frustració després de veure que els lladres han entrat en cinc cases del seu mateix carrer.

L’Ajuntament ha aprovat mesures d’emergència per intentar donar resposta a aquesta crisi amb una inversió de 120.000 euros per comprar noves càmeres de vigilància als carreres, la incorporació de dos nous agents al cos de la Policia Local o l’adquisició de tablets per als vehicles policials. La regidora de Governació de l’Ajuntament de Matadepera, Montse Royes, assegura que es tracta d’una situació “amb la que no ens havíem trobat mai” . “A Matadepera no teníem robatoris i aquest any en portem uns vuitanta”, assegura la regidora. La crisi s’ha concentrat especialment entre octubre i desembre d’aquest any, quan han patit uns 18 robatoris cada mes, segons detalla Royes. El consistori prepara l’activació del pla Matadepera Segura per elaborar un estudi i diagnosi de seguretat amb solucions de millora.

Des de l’oposició, ERC denuncia una “manca de transparència” de l’equip de govern i reclama mostrar totes les dades dels robatoris que ha tingut lloc al Municipi en el que portem d’any, així com la publicació de la memòria anual de la Policia Local. En aquest sentit des de la formació proposen la contractació temporal de vigilància privada com a mesura d’urgència per frenar l’onada de robatoris, sumant-la a la llista de mesures que proposen el govern local. “Les càmeres trigaran almenys quatre mesos a ser instal·lades i necessitem actuar des de ja”, alerta Anna Piñol, alcaldable d’ERC al municipi.

El ‘modus operandi’

La mala experiència d’aquests assalts continuats ha permès als veïns establir certes pautes que mantenen els lladres. “Acostumen a actuar entre les 6 i les 9 del vespre, quan és fosc i no hi ha ningú a les cases”, relata un dels veïns , que es lamenta de la dificultat per atrapar-los, donat que “s’hi estan entre 5 i 10 minuts, encara que soni l’alarma, i quan arriba la policia ja no hi són”. La situació geogràfica de Matadepera, envoltada de bosc, tampoc ajuda i els veïns aj s’han acostumat a escoltar de matinada l’helicòpter dels Mossos d’Esquadra sobrevolant les urbanitzacions de Matadepera perseguint algun dels delinqüents després d’un assalt.

Unitat veïnal

Aquesta crisi va despertar els veïns de Matadepera el 27 de novembre passat, quan unes 500 persones es van concentrar davant de l’Ajuntament per reclamar solucions, en una de les poques manifestacions tan multitudinaries que es recorden al municipi. Del drama i l’angoixa que pateixen, alguns n’extreuen una part positiva: estrènyer els llaços entre els veïns. Agraeixen recuperar la complicitat amb aquelles persones amb les que comparteixen el carrer i amb les que ara es reconeixen i saluden. “Ha servit per unir-nos”, celebren alguns d’ells.

Publicitat
Comentaris
To Top