Publicitat
Ciutat

L’Ajuntament dona per acabades les obres a la Plaça d’Espanya

L’espai serà totalment accessible a partir del proper dissabte 22 de desembre

Vista aèria de la Plaça Espanya, aquest mes de desembre / VICTÒRIA ROVIRA

Després de dues dècades de provisionalitat i molts anys d’obres; la Plaça d’Espanya de Sabadell s’obrirà finalment al públic aquest dissabte 22 de desembre, a partir de les 11 del matí. L’Ajuntament dona així per acabades les obres d’urbanització de l’espai, després que el juliol del 2017 s’inaugurés l’estació de Sabadell Nord dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

“Amb l’acabament de les obres a la plaça d’Espanya recuperem un espai públic que ha estat abandonat durant molts anys. Una nova plaça que té grans zones verdes, jocs diversos i un amfiteatre, dels quals podran gaudir a partir d’ara els nostres nens i nenes. Un espai amb l’aigua i el verd com a protagonistes”, ha explicat aquest dijous el tinent d’alcalde Juli Fernández.

Part de l’equip de govern, amb l’alcalde Maties Serracant i el tinent d’alcalde Juli Fernández al centre; durant la presentació de la plaça a la premsa / VICTÒRIA ROVIRA

“Aquest era el repte: aconseguir que fos un espai còmode, un espai accessible, però que alhora fos pels diferents barris i que aquests se’l sentissin propi”, ha indicat l’alcalde, Maties Serracant, que ha descrit la plaça com “un espai intermodal, que és punt de trobada de diferents barris i zona de pas, que connecta diferents barris i que de fet connecta la ciutat amb el seu entorn: amb Barcelona i amb el Vallès.

La investió municipal a l’espai, després d’alguns retrassos en l’execució de l’obra, ha estat de poc més de dos milions d’euros, en total. 1,15 milions per a la primera fase –acabada al gener del 2016 i que va consistir en urbanitzar la plaça– i 945.870,92 €, la segona, iniciada al novembre del 2017 i que ha consistit en realitzar tasques de pavimentació, ajardinament, il·luminació, etc.

Com ha quedat la plaça?

La nova Plaça d’Espanya, de 24.898 metres quadrats de superfície, està formada per diferents espais: zones ajardinades i pavimentades, camins, espais amb jocs infantils i les sortides de les estacions dels FGC i Rodalies. S’hi han instal·lat un total de 172 arbres i prop de 9.000 plantes d’espècies diverses. El “jardí”, que així l’han descrit els seus dissenyadors, compta amb més d’una seixantena d’espècies diferents.

Hi ha també prop de 2.000 metres quadrats de gespa, regada amb rec d’implantació o habitual. “És un espai verd, un verd mediterrani, un verd que intenta recuperar la diversitat; i amb zones d’estada àmplies assoleiades, amb bancs i també amb espais de jocs que no són els més tradicionals, si no que són espais de joc on els nens i nenes poden gaudir-ne de diferents maneres”, ha explicat Juli Fernández.

Entre zones pavimentades, d’asfalt i amb llambordes; hi ha uns 4.290 metres quadrats de superfície no ajardinada. Els espais estan pensats per servir de punt de trobada pels veïns i per que se’n facin activitats; per allotjar els espais de jocs infantils, i per a les sortides de les estacions d’FGC i Rodalies. La urbanització ha tingut en compte que l’aigua de pluja no vagi a parar a la claveguera, sinó al subsòl, motiu pel qual la plaça té ara forma de conca i s’hi han instal·lat dipòsits

Tots els bancs s’han fet amb una pedra relacionada amb el conglomerat propi de la muntanya de Sant Llorenç del Munt; i l’enllumenat compta, en la sortida del tren, ports USB per carregar el mòbil que funcionen amb energia solar. Entre els jocs infantils que s’han instal·lat a la plaça destaquen unes hamaques pensades per a nens de 0 a 6 anys; una caseta-porxo i una estructura de troncs, ferro i corda pensada per que els menuts s’hi pugin i gronxin; entre d’altres jocs de fusta.

La Plaça Espanya ha canviat molt amb el pas del temps, com es pot comprovar a l’interactiu inferior. Les primeres imatges aèries, realitzades per un avió nord-americà als anys quaranta, mostren camps i conreus; mentre que les darreres fotografies per satèl·lit reflecteixen un espai densament urbanitzat. Les poques referències que mantenen similituds entre totes dues imatges són alguns grans carrers: les actuals avinguda de la Concòrdia i de Matadepera, la Gran Via (Carrer d’Antoni Forrellad) i la Carretera de Prats de Lluçanès.

Entre els veïns, opinions dividides

El sentiment majoritari entre els veïns amb qui ha parlat aquest mitjà, és d’alleugeriment per l’acabament de les obres. “Fa nou anys que teníem tot això foradat”, explica una veïna, en referència a les obres dels Ferrocarrils –iniciades cap a l’any 2008– i d’acondicionament de la Plaça.

Més enllà d’això però, hi ha queixes. “Veïns com el Juan Antonio, consideren que l’organització del trànsit no ha estat correcta, i es queixen que, com que la plaça només es pot rodejar des de la vessant sud, els que –com ell– viuen en aquesta zona tenen més trànsit i molèsties. “A més, no han deixat lloc pels pobres taxistes, que no tenen gairebé lloc per parar-se i no se’ls veu en sortir de l’estació”, afegeix la seva dona.

També hi ha qui considera que el principal problema de la plaça és la urbanització que s’hi ha fet. “On és la gespa?”, increpava una dona durant la visita de finalització d’obres amb els regidors, “aquesta plaça és un desastre. I ho dic jo que porto vivint aqui 36 anys!”. Més jocs infantils tradicionals, més espai verd i obert, o menys jardí, són algunes de les peticions d’aquests veïns.

Des de l’Ajuntament no tanquen la porta a afegir nous jocs o millorar l’espai; però es mostren convençuts que un cop el jardí hagi crescut i la gent s’acostumi a la nova fisonomia de la plaça, la gent ho agrairà. “És el primer parc-jardí que tenim a la ciutat, és normal que no hi estiguin acostumats”, explicava l’encarregat de dissenyar l’espai, de l’empresa de paisatgisme adjudicatària del projecte, Sorigué.

“Durant el mes de gener podrem veure que aquesta plaça està en tota la seva plenitud i que serà un espai de trobada i de joc i d’estada de gent molt diversa de la nostra ciutat”, ha afegit Juli Fernández, “A la sortida de les estacions, quan la gent arribi a Sabadell, es trobarà amb un espai públic verd i divers que ens ajudarà a que en aquests diferents barris recuperem, després de vint anys, un espai per a la gent de la ciutat”.

Publicitat
Comentaris
To Top