Ciutat

El CNL tanca l’any amb 450 parelles lingüístiques, quinze més que l’any passat

El Casal Pere Quart, on s'ubica el CNL Sabadell / WIKIMEDIA

El Voluntariat per la llengua (VxL) del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL) va registrar l’any passat 450 parelles lingüístiques en l’àmbit de Sabadell i els municipis del voltant, quinze més que l’any passat. A tot Catalunya, l’any passat el nombre de parelles es va enfilar a les 10.600, una xifra rècord. A Sabadell, l’any que el CNL en va tenir més va ser el 2009, quan s’hi van apuntar 613.

Aquest programa voluntari facilita la pràctica del català en un entorn distès entre un aprenent i una persona que ja el parla. Fins al 2017 aquestes trobades havien de ser presencials, però des d’aleshores s’ha establert un sistema informàtic a través del qual també es poden formar parelles de conversa.

Les parelles poden fer activitats complementàries com anar al teatre o al cinema, activitats relacionades amb la lectura o l’esport, i disposen de materials per afavorir la conversa i  descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya.

El VxL ha superat ja les 130.000 parelles lingüístiques des que es va iniciar el programa l’any 2003. En aquests quinze anys, el CNL de Sabadell n’ha gestionat 7.351 entre totes les poblacions del seu àmbit: Castellar, Palau-solità, Polinyà, Sabadell, Santa Perpètua i Sant Quirze.

Més de dos mil inscrits als cursos de català

D’altra banda, el CNL ha donat a conèixer que l’any 2018, a l’àrea de Sabadell hi ha haver 2.374 persones incrites als cursos de català de l’entitat, que en va fer 192 en total.

La majoria dels cursos eren dels nivells inicial i bàsic, adreçats a persones nouvingudes. “Bona part d’aquests alumnes que comencen l’aprenentatge de la llengua catalana segueixen els cursos posteriors, mostra que l’afany de fidelització del CNL dona els seus fruits”, subratllen des de l’entitat.

Comentaris
To Top