Ciutat

Farrés proposa mantenir l’oncologia pediàtrica al Taulí ampliant l’acord amb el Vall d’Hebron

Gibert i Farrés, aquest divendres / D.S.

L’alcaldable del PSC, Marta Farrés, proposa que el Taulí actuï com a hospital complementari del Vall d’Hebron en oncologia pediàtrica i pugui mantenir l’activitat que ja ofereix i ara es vol traslladar al centre barceloní. Aquesta proposta suposaria fer el mateix que ja es fa entre els centres hospitalaris de Sant Pau i Sant Joan de Déu, ja que el primer complementa el segon oferint aquest servei pels veïns de la dreta de Barcelona. “Volem mantenir el sistema de proximitat al territori”, reivindica Farrés. Una Marta Farrés molt convençuda de la professionalitat dels treballadors del Parc Taulí, qui assegura que durant 30 anys han prestat el servei amb gran professionalitat, que va començar a la clínica del Nen Jesús.

La candidata socialista també ha assegurat que les dades del CatSalut que indiquen que l’hospital Taulí atén una mitjana de 9 casos nous l’any són “qüestionables“. Farrés assegura que el CatSalut pren les dades dels últims 30 anys del registre de tumors, però que del Taulí només des del 2000 i, dels anys anteriors fins al 1989 hi ha anys en què no hi ha les dades. Aleshores, segons Farrés, a aquesta dada li falta “sistematització científica”. Per aquest motiu, l’alcaldable del PSC creu que s’hauria de prendre la decisió en funció del període 2000 – 2016, del que es tenen totes les dades.

Mirant aquesta xifra, Farrés manté que a l’oncologia pediàtrica del Taulí s’atenen 18,8 casos nous de mitjana l’any, 301 en total; una xifra que reconeix que també és insuficient per rebatre l’argument del CatSalut i el Sistema Nacional de Salut de tenir almenys 30 casos nous l’any per mantenir el servei. És per aquest motiu que proposa que el Taulí sigui l’hospital complementari del Vall d’Hebron, mantenint el servei, o bé fent una ampliació de l’àrea d’influència de l’hospital per atendre més casos.

Ampliar l’àrea d’influència

Marta Farrés vol salvar de totes maneres el servei d’oncologia pediàtrica a l’hospital de Sabadell, un servei que ha recordat que ja actua en coordinació amb l’hospital Vall d’Hebron quan és necessari. El vol salvar pel criteri de proximitat territorial i perquè “radicalment en contra” del “barcelonacentrisme”, del fet que la capital catalana concentri serveis del territori.

La líder socialista creu que si el Taulí amplia l’àrea d’influència incloent Terrassa i el Bages, aleshores sí que sortirien els números del mínim de pacients que hauria d’atendre segons les estimacions del CatSalut i el Sistema Nacional de Salut. D’aquesta manera, donant cobertura aproximadament a 1,5 milions de persones, la mitjana de casos nous per any seria de 55,9, segons les dades que ha aportat la líder del PSC aquest divendres en roda de premsa, provinents del mateix CatSalut i del Taulí.

Aturar el trasllat i seure a parlar

Els socialistes reclamen “que el CatSalut pari el trasllat” i s’hi comprometi per escrit. “Exigim parar màquines”, ha dit Farrés. El primer secretari del PSC de Sabadell i diputat al Parlament, Pol Gibert, insta el tinent d’alcalde i delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernàndez, a “triar entre si vol defensar la ciutat o els seus interessos partidistes”. “Que un alcalde incentivi un trasllat fora de Sabadell no s’ha vist mai”, ha afegit el diputat. Gibert també creu que Marisol Martínez, de Guanyem Sabadell, també s’hauria de posicionar sobre aquest assumpte pel fet de ser alcaldable.

De fet, tant Farrés com Gibert s’han mostrat sorpresos pel comunicat d’ERC i les declaracions de la consellera de Salut, Alba Vergés, també d’Esquerra, sobre el trasllat. Al parer dels socialistes, ERC Sabadell i Vergés han qüestionat la professionalitat dels treballadors del Taulí, sobre els que Farrés ha assegurat que no hi ha “cap dubte”.

Finalment, el PSC ha anunciat que presentarà una moció al ple d’aquest mes de gener que anirà en aquesta línia i on també demanaran el posicionament de l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant.

Comentaris
To Top