Vallès

La ILP per aconseguir la rebaixa de les taxes universitàries comença a caminar

La portaveu de la iniciativa, Aïda Sanuy, a l'acte d'aquest migdia a la UAB / X.O

La comunitat universitària ha començat a impulsar una Iniciativa Legislativa Popular per aconseguir rebaixar les taxes de les matrícules universitàries a Catalunya. L’any 2016, ja es va impulsar una moció al Parlament en la que es demanava la reducció d’un 30%, però al no ser vinculant, el govern en va fer cas omís. Ara, l’objectiu és aconseguir una rebaixa de fins al 12’5%.

La campanya ha començat aquest migdia a la UAB, amb un acte al que han assistit des de membres impulsors de la iniciativa com la seva portaveu, Aida Sanuy; la rectora de la UAB, Margarita Arboix; la portaveu d’En Comú Podem al Parlament, Elisenda Alamany; la diputada de la CUP, Maria Sirvent, i la diputada d’Esquerra Republicana, Ruth Ribas, entre d’altres.

La recollida de signatures començarà d’aquí a dues setmanes i l’objectiu és aconseguir 50.000. A partir d’aquí, la iniciativa entraria al debat parlamentari, on s’hauria d’aprovar. “Hem recuperat la idea de la ILP perquè a diferència de la moció, obliga al Parlament ha aplicar el contingut de la mateixa, si s’aprova al debat parlamentari”, assegurava Aida Sanuy, portaveu de la iniciativa.

Sanuy explicava que l’estat espanyol cedeix a cada comunitat autònoma la possibilitat de regular fins un 25% el preu de la matrícula que ha de sufragar l’estudiant. “Amb aquesta ILP volem que es pagui entre el 0 i la mitat d’aquest 25%, és a dir, un 12,5% menys. Perquè us feu una idea, la mitjana europea és d’un 15%, per tant, entenem que revertiria bastant la situació actual en que s’estan pagant unes taxes que són de les més cares d’Europa i, també, de l’estat espanyol”, explicava Sanuy.

Des de la iniciativa asseguren que es reuniran amb tots els grups parlamentaris per buscar suports, tot i que actualment alguns polítics ja han donat el seu a títol individual. Sanuy assegurava que des del moviment estudiantil s’utilitzaran “els mecanismes de pressió que siguin necessaris” per aconseguir la seva aprovació, i feia una crida a la comunitat universitària a adherir-se a la iniciativa.

“Aquest equip rectoral sempre ha defensat la rebaixa”

 A l’acte també ha participat la rectora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Margarita Arboix, qui ha mostrat tot el seu suport i el de l’equip rectoral, a la ILP. “Esperem que el Parlament sigui sensible a la nostra proposta”, assegurava Arboix i afegia que s’havia de lluitar “perquè entenguin el nostre discurs i aprovin la ILP, encara que ens plategin fer-ho per etapes”.

“Teniu el suport de la universitat pública; tots els rectors de les 8 universitats públiques han signat”, assegurava la rectora de la UAB. Tot i això, Arboix advertia que la rebaixa de les taxes no ha d’anar acompanyada d’una baixada del finançament públic de les universitats. “Totes tenim el mateix pressupost de l’any 2011, i hem de defensar que el finançament sigui més alt per poder pagar tots els sistemes de la universitat”, deia Arboix.

Publicitat

La rectora de la UAB, Margarita Arboix / X.O

"No hi ha país nou, si a la universitat només arriben els fills de les rentes més altes"

La portaveu d’En Comú Podem al Parlament, Elisenda Alamany, també ha mostrat el seu suport a la ILP. La diputada dels comuns ha explicat que el preu de la seva carrera –filologia catalana- ara costa 2000 euros, “4 vegades més que quan jo la vaig cursar”. La diputada també ha denunciat la precarietat laboral posterior als estudis i la falta d’inversió a les universitats.

Catalunya ha passat de ser la cinquena comunitat autònoma que era capaç de treure estudiants a la resta de l’estat, a ser la novena; això no és atzar, se’n diu política. Tot això va començar amb el decret 10 de 2012, i que va fer que la Generalitat s’acollís alegrament a l’encariment dels preus universitaris”, explicava Alamany, i afegia que “Catalunya va passar a ocupar un podi de la vergonya, el podi de situar-se per sota de la mitjana espanyola i europea d’inversió a les universitats”.

La portaveu dels comuns ha defensat l’ILP com una eina per aconseguir la igualtat entre els estudiants de totes les classes socials. “No hi ha país nou, si a la universitat només arriben els fills de les rentes més altes; no hi ha país nou, si a la universitat no es construeix la igualtat social”, defensava Alamany.

La portaveu d'En Comú Podem al Parlament, Elisenda Alamany / X.O

“Malgrat que és una proposta de mínims, és necessària”

La diputada de la CUP Maria Sirvent, també s’ha sumat a la mostra de suport a la ILP, tot i que ha recordat que la rebaixa de taxes és un tema que ja s’ha aprovat fins a tres vegades al Parlament – amb les mocions-, però que el govern n’ha fet cas omís. “S’està demanant una cosa que s’ha aprovat fins a tres vegades al Parlament, i això ens demostra que si no som nosaltres les que defensem els nostres drets, ningú ho farà”, explicava Sirvent, i defensava què “malgrat que és una proposta de mínims, és necessària”.

La diputada de la CUP espera que s’aprovi sense cap esmena, com ja va passar amb l’ILP d’educació. “En aquell cas, vam veure era vetada per Junts per Si i el Partit Popular amb una esmena a la totalitat”, recordava Sirvent i afegia que, “en aquesta legislatura hem aconseguit arrencar un compromís perquè no es puguin fer esmenes a la totalitat a les ILP”.

Sirvent també ha carregat contra la precarietat laboral entre el jovent. “Ens volen ma d’obra barata, ens ensenyen a ser submisos en un mercat laboral basat en la precarietat, basat en la misèria, encara ens fan donar les gràcies per treballar gratis en determinades empreses, en base a una cosa que es diu pràctiques”, explicava la diputada cupaire.

La diputada de la CUP, Maria Sirvent / X.O

“Volem unes universitats que garanteixin la igualtat d’accés per a tothom”

La diputada d’ERC, Ruth Ribas, ha defensat la universitat pública com la impulsora de fomentar “l’esperit crític” entre el jovent. Ribas ha assegurat que “és el moment de transformar el model universitari i fer efectiva la rebaixa de taxes”. La diputada d’ERC ha fet una crida al moviment universitari per impulsar la ILP i que es faci efectiva. “Volem unes universitats que garanteixin la igualtat d’accés per a tothom”, assegurava Ribas.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top