Publicitat
Ciutat

Desconvocada la vaga de metges d'aquesta setmana

Les aturades implicaven el servei a l'Hospital Parc Taulí

Imatge general de l'entrada de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell / ACN

El sindicat Metges de Catalunya va desconvocar divendres la vaga de la xarxa sanitària concertada prevista per aquesta setmana, que hagués implicat l’Hospital Parc Taulí de Sabadell. L’agrupació sindical tenia prevista una aturada general per als dies 18, 19, 20, 21 i 22 de febrer que hauria afectat més de 10.000 professionals de 53 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària, 50 centres sociosanitaris i 25 de salut mental a tota Catalunya.

El president del sector d’hospitals concertats de Metges de Catalunya, Xavier Lleonart, va admetre dijous a l’agència de notícies ACN que no han aconseguit tot el que demanaven, però sí “millores suficients” per aixecar la vaga. El sindicat ho entén també com “un acte de responsabilitat” i decideix desconvocar-la “amb la voluntat de no perjudicar la ciutadania més del que ja ho està”, en paraules del mateix Xavier Lleonart, metge del Consorci Sanitari de Terrassa.

Els acords

El pacte inclou mesures favorables per al personal facultatiu com ara més temps per a l’atenció dels pacients, que se situa entre les 25 i 28 visites diàries, amb un temps de referència de 12 minuts per visita presencial i de sis minuts per visita telefònica. L’acord marca, per primer cop, un temps reservat a la jornada laboral dels metges per a formació i recerca. Concretament, estipula un mínim del 15% de la jornada anual dels professionals per al “reciclatge i actualització de coneixements”, tant a l’atenció primària com en l’àmbit hospitalari. Finalment, també s’ha acordat l’eliminació de la retallada salarial del 5% als metges residents, la retribució d’hores extraordinàries en alguns casos, i aspectes substancials d’igualtat i conciliació. Especialment en el cas de professionals embarassades.

Publicitat

Metges de Catalunya considera que el document signat ahir és “doblement significatiu” perquè, a més de les reivindicacions assolides, “suposa la certificació que els facultatius requereixen un espai propi de negociació”, tal com tenen els treballadors de la sanitat pública. Així, Metges de Catalunya valora molt positivament la creació d’una Comissió Bilateral que definirà solucions per a qüestions laborals i assistencials exclusives del col·lectiu facultatiu de la sanitat concertada.

Tot plegat, va indicar ahir Lleonart, “està molt lluny” del que pretenia Metges de Catalunya, perquè els facultatius catalans són els “pitjors pagats pràcticament d’Europa”. “Però hem començat a millorar les condicions dels col·lectius més vulnerables i és un inici que entenem que és prometedor”, va insistir el metge.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top