Oci i cultura

El gore a la catalana de ‘Sant Martí’ sacseja el Festival de Cinema de Terror

Un fotograma de 'Sant Martí' / CEDIDA

Quatre joves amb ganes de festa condueixen cap a un festival de rock als Pirineus quan -degut a una avaria- han d’aturar-se a un poblet habitat per gent sinistra i poc recomanable: què podria sortir malament? Amb aquesta premissa -que, efectivament, desemboca en un festival de sang, fetge i humor negre- arrenca Sant Martí, el primer llargmetratge de David Ruiz i Albert València.

Ahir dimarts al vespre, el grup de Plataforma per la Llengua del Vallès Occidental va organitzar una projecció gratuita de la pel·lícula al Casal Pere Quart, dins el marc del VIII Festival de Cinema de Terror de Sabadell. Per presentar-la, els organitzadors van convidar Ruiz, que explica que la idea d’aquesta pel·lícula va sorgir d’una pregunta: “a l’Albert i a mí ens agrada molt el terror dels 70 i els 80, i vam pensar: això podria passar a Catalunya?”.

Sant Martí reformula en clau gironina el gènere de l’slasher, pel·lícules com La noche de Halloween Viernes 13 en què un assassí persegueix i mata un grup de joves víctimes una per una. “Tant l’Albert com jo som del nord de Catalunya -jo soc de Figueres, ell, de Vidreres-, i ens feia gràcia el joc entre ciutat i poble que ja feia, per exemple, Tom Hopper a La matanza de Texas“, continua Ruiz.

El co-director de ‘Sant Martí’, David Ruiz, al Casal Pere Quart / LLUÍS FRANCO

Seguint aquesta intuició, els directors han transformat el típic assassí redneck de l’Amèrica profunda en gent molt catalana, sempre des de la hipèrbole, l’homenatge i la paròdia. “Jo em considero molt de poble, i quan veig des de la distància pel·lícules com Deliverance penso «estan sonats», però després miro a alguns veïns i em dic «aquest podria sortir a una peli!»“, destaca el figuerenc, per a qui l’humor propi és un punt identitari català: “som molt conyons, ens fotem molt de nosaltres mateixos!”, riu.

El festival continua

Sant Martí es va projectar durant la segona jornada del Festival, però aquest continua fins diumenge. Avui -dimecres 6 de març- hi ha dues propostes al vespre. A les 21h, l’Estruch acollirà una projecció de curts de terror internacionals organitzada pel MECAL, el Festival Internacional de Curtmetratges i Animació de Barcelona. Paral·lelament, a les 22h començarà la projecció del documental Culto al terror al bar La República. Aquesta està organitzada en col·laboració amb l’inDOCumentary, el Festival de Documentals de Sabadell.

Comentaris
To Top