Oci i cultura

‘Drácula de Denise Castro’ inagura la primera marató del Festival de Cinema de Terror

Un fotograma de la pel·lícula 'Drácula de Denise Castro' / CEDIDA

“No hi ha guió, a penes hi ha diners i la temperatura no passa dels 15º sota zero… us apunteu a rodar una pel·lícula sobre Dràcula a Romania?”. A aquesta proposta de la barcelonina Denise Castro van respondre dos actors: el Ricard Balada i la Claudia Trujillo. Al grup es va sumar Alfredo Ruiz -encarregat de la càmera-, i tots quatre van volar al castell de Bran, la suposada residència de l’home que va inspirar el relat de Dràcula, el príncep Vlad Tepes.

D’aquest rodatge sui generis va sortir una pel·lícula a mig camí entre l’horror vampíric i la comèdia metalingüística, Drácula de Denise Castro. L’obra enceta avui la primera marató del VIII Festival de Cinema de Terror, i els seus protagonistes venen a Sabadell a presentar-la. La marató continuarà amb dotze curtmetratges -dos d’ells d’estrena- i, com a cirereta, la projecció d’Alien. El octavo pasajero, de Ridley Scott.

Vampirs ‘meta’

Drácula de Denise Castro és un exercici de cinema dins el cinema: a la pel·lícula seguim un grup de creadors que vol fer una adaptació de Dràcula, la novel·la de Bram Stoker. Aquest making of fictici es barreja amb el sobrenatural, i resulta en una reflexió sobre el cinema de baix pressupost i la vampirització que hi pot aparèixer. “Teníem dues hores per rodar a dins del castell, i vam anar com franctiradors”, explica la directora.

L’equip de ‘Drácula de Denise Castro’. D’esquerra a dreta: Alfredo Ruiz, Claudia Trujillo, Denise Castro i Ricard Balada / CEDIDA

A més, va ser tota una experiència per als seus protagonistes: “va ser una autèntica aventura”, recorda Balada, i explica que la gent els deia que no anessin al bosc, que hi havia ossos i llops afamats. “Ho escoltavem i pensavem: «doncs demà hem de tornar!»”, riu l’actor. La seva companya coincideix: “el meu personatge està sempre de mal humor, i m’era molt difícil, perquè m’ho estava passant molt bé a aquell país desconegut”, destaca Trujillo.

Tot plegat s’arrela en una tradició vampírica que segueix més viva que mai. “Crec que el mite del vampir ens atreu per la nostra por a la mort”, comenta Castro. “Quan era petita, jo tenia una malaltia cardíaca, i vivia sempre amb por… pensava «Tant de bo un vampir em mossegués ara i em fes immortal!»”, recorda la directora, que ja va tractar aquest mateix tema en la seva primera pel·lícula, Salvación.

Continua la festa de sang i fetge

Després d’aquesta marató, encara restaran dos dies perquè finalitzi el festival a Sabadell. Dissabte serà el dia més intens, amb una jornada matinal de jocs de taula de terror, una sessió de cinema infantil -també al matí-, la presentació del fanzine El buque maldito i la projecció dels curts animats de l’ECIB. El plat fort seran les onze hores de marató -cinc pel·lícules i cinc curtmetratges- als cinemes Imperial a partir de les 16.30h.

Comentaris
To Top