Ciutat

La plataforma ‘Això no és un pàrquing’ pressiona per tancar l’aparcament del carrer Creueta

Pàrquing Creueta / Google Maps

La plataforma veïnal Això no és un pàrquing lamenta que l’Ajuntament no aposti de forma decidida per transformar l’aparcament del carrer de la Creueta en un parc. En dos articles d’opinió difosos aquest dilluns, asseguren que “la situació actual és que un espai adquirit amb diner públic amb vocació de servei col·lectiu s’omple diàriament de ferralla que a alguns individus se’ls convida a aparcar-hi”.

Des d’aquesta plataforma aposten per la mobilitat en transport públic i descentralitzar els aparcaments. Davant l’oposició que asseguren haver rebut per part d’alguns botiguers per voler allunyar l’aparcament, des d’Això no és un pàrquing asseguren que la priorització  els acaba beneficiant.

A continuació reproduïm els dos articles d’opinió de la plataforma:

On és el Jardí Creueta? (1)

L’espai del centre de Sabadell conegut popularment com a “pàrquing Creueta” segueix immòbil i consolida la seva presència any rere any, en benefici de qui?

El destí d’aquest espai, segons el pla d’ordenació urbanística vigent, és d’espai lliure i equipament; amb aquesta finalitat l’Ajuntament de Sabadell va expropiar-lo al seu moment, i amb la mateixa finalitat la plataforma veïnal “Jard´í Creueta (ANEUP)” en reivindica la seva transformació.

La instal·lació del Mercat provisional al Passeig de la Plaça Major, durant la reforma del Mercat Central, va fer que l’espai Creueta s’habilités també “provisionalment” per l’aparcament dels seus usuaris. El mercat ja fa anys que no hi és, però l’aparcament s’hi ha quedat. De manera que la situació actual és que un espai adquirit amb diner públic amb vocació de servei col·lectiu, s’omple diàriament de ferralla que a alguns individus se’ls convida a aparcar-hi.

Podeu pensar que se’n beneficien els conductors i conductores que hi aparquen, els i les comerciants, els veïns i veïnes… N’esteu segurs?

Segurament, la majoria de les persones que pretenen arribar al centre de la ciutat amb vehicle privat són ben capaces de caminar deu minuts. Davant l’opció de passar-te els mateixos deu minuts donant voltes per trobar un lloc per la teva caixa metàl·lica, posant-te nerviós o nerviosa i mantenint la incògnita de quan trobaràs un forat, no és millor optar per allunyar-te una mica de l’àrea de màxima densitat d’activitat i arribar a lloc caminant o en transport públic?

En relació a l’activitat comercial, malgrat l’insistent i ja clàssica oposició als canvis d’alguns botiguers i botigueres, infinits exemples mostren que la priorització del vianant a l’espai públic immediat els acaba beneficiant. Pensem quina és la zona de més vida comercial del centre de Sabadell, com deuen haver pujat els lloguers de locals de l’illa de vianants, on hi ha més gent badant i disposada a entrar a una botiga… O és que des del cotxe ens podem fixar gaire amb els aparadors?

L’ús que els veïns i veïnes del barri poden fer de l’aparcament considerem que és mínim i es limita a la franja horària nocturna. En aquest cas, caldria buscar mesures alternatives pels qui no disposen d’una plaça d’aparcament al seu habitatge, preferiblement en algun dels aparcaments municipals soterranis existents.

El model de ciutat que voldríem és la que prioritza les persones per davant dels cotxes, donant alternatives per garantir el dret a la mobilitat com el transport públic i àrees d’aparcament descentralitzades; la tendència del segle XXI a les ciutats més avançades ha estat tancar les portes al vehicle privat en determinades àrees per millorar la qualitat de vida de les persones.

Estem convençuts i convençudes que les persones usuàries de l’espai central de Sabadell, veïnat i visitants, podrien millorar substancialment la seva vivència del centre de la nostra ciutat amb la transformació de l’espai Creueta. La seva situació és privilegiada, gaudeix de la presència d’un edifici patrimonial com és el Vapor Turull, té una superfície d’uns 7.000m2 i és una peça clau per fer més atractiu el costat est de l’eix central de la ciutat.

Guanyaríem un parc generós i de qualitat a un barri amb importants mancances de zones verdes i d’interacció social. Guanyaríem en la salut de les persones, promovent la mobilitat activa quotidiana i potser, fins i tot, reduint els nivells d’estrès. Guanyaríem en la qualitat de l’aire que, cada vegada més, és una causa més de mort a les ciutats carregades de vehicles i fum. Guanyaríem en la tranquil·litat de caminar, passejar, jugar, badar o parlar sense soroll de motors de fons pels carrers del barri, ja que no hi hauria el formiguer que atrau i deixa reposar centenars d’aquestes maquinetes privades, diàriament. Us sembla poc?

Plataforma veïnal Jardí Creueta (ANEUP)

On és el Jardí Creueta? (2)

La plataforma veïnal Jardí Creueta (ANEUP) vam començar a treballar l’any 2016 per la transformació integral de l’espai a l’entorn del Vapor Turull, amb la voluntat de convertir-lo en parc i equipament d’ús públic, enlloc de l’ús actual concedit fa més de 15 anys amb caràcter provisional.

El grup de persones veïnes del barri, però també habitants de diferents zones de Sabadell i del Vallès, vam obrir un debat públic amb la finalitat que el consistori emprengués el seu deure de retornar a la ciutadania aquest espai d’immens potencial. L’horitzó de la transformació que reivindica la plataforma és un canvi de model de ciutat, en benefici de la qualitat de vida de les persones, que implica un innegociable canvi en la mobilitat. Però alguna cosa ens fa pensar que l’Ajuntament no comparteix aquest model.   

Una de les accions que vam promoure va ser la presentació del projecte “Això no és un pàrquing: recuperem l’espai del Vapor Turull” als pressupostos participatius de 2017, promoguts per l’Ajuntament. El projecte va ser el tercer més votat per la ciutadania, dins l’àmbit d’espai públic, i va tenir el suport del 15% dels i les participants; en conseqüència van ser-li adjudicats 150.000€ que a dia d’avui no sabem on són.

Durant la primavera de l’any 2017 alguns membres de la plataforma ens vam estar reunint en diverses ocasions amb tècnics i polítics de l’Ajuntament per definir l’encaix del projecte, mantenint la voluntat de poder acabar de treballar i validar la proposta de manera oberta, amb el conjunt de la ciutadania. La línia estratègica inicial de la plataforma per abordar el projecte era la de canviar l’ús de tot l’espai fent intervencions de baix cost i una programació d’activitats rica; però l’opció finalment consensuada transformava només una part de l’àmbit, acatant les limitacions fixades pel consistori. El compromís va ser que al setembre del mateix 2017 es podria començar a treballar en un projecte executiu per tancar l’any amb la seva licitació.

La tardor de 2017 va ser molt moguda políticament, i tots i totes vam estar distrets amb la situació del país. A més, aquell agost hi havia hagut el canvi a l’alcaldia i la regidoria de territori, un canvi de responsabilitats que afectava el projecte del Jardí Creueta.

Arribat l’any 2018, sense haver rebut notícies per part de l’Ajuntament, des de la plataforma ens vam començar a preguntar si ja havia passat el torn del projecte, pel fet de tenir uns nous pressupostos en curs. Vam escriure als interlocutors i vam tardar escandalosament (o sospitosament) en rebre resposta.

Finalment, ens vam tornar a reunir a finals de maig de 2018. La presència política i tècnica a la taula era generosa; unes set persones de diferents àrees de l’Ajuntament i cinc membres de la plataforma. A banda de les cordials excuses pel silenci, els mateixos plànols de l’any anterior sobre la taula, i alguns detalls sobre els quals vam voler passar comptes, vam sortir de la reunió amb un compromís polític d’en Juli Fernández (2n tinent d’alcalde i Responsable de l’Àrea de Cohesió Territorial) i en Xavier Guerrero (Regidor d’Espai Públic): el mes de gener de 2019 començarien les obres del projecte guanyador dels pressupostos participatius de 2017.

A banda de la trajectòria que portàvem, el curs de la conversa amb ells ja ens va fer entreveure que el seu projecte de ciutat no passa per un canvi en la mobilitat del centre de Sabadell, afavorint als vianants, com està passant a les ciutats més avançades i com reclama l’Organització Mundial de la Salut. Potser per por a la queixa dels qui volen seguir aparcant al popularment conegut com a “pàrquing Creueta”? Si no és així, no entenem que l’alarmant necessitat de transformació d’aquest espai no comenci a ser abordada, aprofitant l’embranzida de la plataforma.

El seu projecte de ciutat pot ser que no coincideixi amb el nostre, però el desenvolupament d’un projecte guanyador dels pressupostos participatius no pot aturar-se per qüestions polítiques. Més enllà de l’activitat independent de la plataforma, les persones que en formem part hem destinat esforços a un projecte concret al costat de l’Ajuntament que crèiem que seria el primer pas d’un canvi, que ha rebut nombrosos suports a través d’un procés participatiu i que no s’ha fet. Qui ens explica perquè?

Ens poden dir que abans cal ressituar les places d’aparcament que es trauran. Segur? No voleu canviar el model de mobilitat? Segurament no. Davant d’aquesta excusa us preguntaríem, Ajuntament: Qui ressituarà la nostra salut quan comencem a notar els efectes de la mala qualitat de l’aire? On ens heu ressituat els equipaments i els espais verds d’interacció social del centre? Qui ressituarà la voluntat participativa, constructiva i dialogant, si aconseguiu esgotar-la?

Plataforma veïnal Jardí Creueta (ANEUP)

Comentaris
To Top