Ciutat

La Generalitat obre la porta a un peatge a l’entrada de Barcelona i reduir la velocitat a la C-58

La Generalitat estudiarà aquesta proposta amb un “peatge de congestió” així com la possibilitat de reduir la velocitat a la C-58

Imatge d'arxiu de la C-58 / LLUÍS FRANCO

La Generalitat de Catalunya estudia la possible creació d’un peatge a l’entrada de Barcelona i una reducció de la velocitat permesa a la C-58 per reduir la contaminació. És la conclusió que més afecta Sabadell sorgida en la segona Cimera per a la Millora de la Qualitat de l’Aire celebrada aquest dilluns al Palau de Pedralbes. Des del govern català apunten que és una proposta en una etapa molt primerenca que s’està treballant amb el Servei Català de Trànsit.

Pel que fa al peatge seria “urbà o de congestió”, amb un objectiu similar als Túnels de Vallvidrera, segons ha explicat al D.S. la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, Mercè Rius. No seria un peatge físic sinó impositiu que s’aplicaria amb l’objectiu de reduir la contaminació i de retruc el soroll. El govern català està mirant la forma perquè aquest peatge es pugui integrar amb la vinyeta única que es vol aplicar a tot Catalunya. L’aplicació final, però, l’hauria d’acabar fent l’Ajuntament de Barcelona en col·laboració amb l’AMB.

Rius apunta que el que es vol, en definitiva, és estudiar les alternatives de pagament per ús per desincentivar els trajectes amb vehicle privat. Els diners recaptats, apunta, podrien anar destinats al manteniment del conjunt de la xarxa viària i a un futur fons per a la ambientalització de les flotes. “No és que paguis per circular sinó que volem desincentivar que la gent circuli pels centres, reduir el trànsit”.

“Com més traves poses, més aconsegueixes”, explica Rius, que remarca la importància de fer el pas al transport públic. La directora general reconeix que cal fer-lo més competitiu però també posa en valor que, encara que ara no ho sigui tot el que es vol, té altres aventatges respecte el cotxe privat.

D’altra banda, Rius apunta que ja està tot apunt perquè l’1 de gener del 2020 entri en funcionament la normativa de les baixes emissions que restringirà l’entrada a Barcelona dels cotxes més contaminants, aquells que no disposin d’etiqueta ambiental.

Pere Puig (Cambra de Comerç): “hi ha altres prioritats”

El president de la Comissió d’Infraestructures i Transports de la Cambra de Comerç de Sabadell, Pere Puig, ha explicat al D.S. que “hi ha altres prioritats”, com renovar el parc de vehicles, definir una política de combustibles clara que no desincentivi la compra de vehicles per la incertesa de què passarà i disposar d’un transport públic “eficaç”. “Cal una política clara per definir quin és el futur dels vehicles i dels combustibles”, reclama Puig.

Des de la Cambra aposten per construir el túnel d’Horta amb format viari i ferroviàri, amb el que es podria reduir substancialment el temps de trajecte per arribar a Barcelona. Pere Puig reivindica que “el creixement i el respecte al medi ambient són compatibles”.

Comentaris
To Top