Oci i cultura

Darrere del conte: així són les cinc rondallaires que protagonitzen el IV Vet Aquí Sabadell

La Rosa Fité explica un conte durant la II edició del festival Vet Aquí Sabadell / LLUÍS FRANCO

Vet aquí que, quan les abelles troben les flors amb més pol·len, comencen a volar amb unes trajectòries concretes per avisar les seves companyes de la troballa. L’espècie sobreviu gràcies a la comunicació, i això no és exclusiu d’aquests insectes: les nits a les cavernes dels primers homes i dones serien plenes de relats màgics i mistèrics sobre búfals i llops. “Existim perquè ens expliquem: la transmissió de la cultura és l’origen de la civilització”, explica la rondallaire sabadellenca Berta Rubio.

Ella és una de les persones que ara –milers de segles després d’aquells primers relats– mantenen viva aquesta flama. Dir “ara”, a més, no és un recurs retòric: durant aquesta setmana i la següent, la ciutat acull la quarta edició del festival de contes Vet Aquí Sabadell, que pretén portar la imaginació i la narració oral a tots els racons de la ciutat. L’esdeveniment va néixer fa quatre anys impulsat per l’escriptora Anna Fité, que volia celebrar el Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil –el 2 d’abril–.

El Vet Aquí Sabadell serveix com a paraigua d’una trentena de sessions de contacontes, la majoria de les quals són oferides per cinc rondallaires o narradors –no es posen d’acord sobre com autoanomenar-se– que viuen a la ciutat o hi tenen relació. Ells són Rosa Fité, Susagna Navó, Sherezade Bardají, Rah-mon Roma i la ja citada Rubio, sota el seu nom artístic Laberta Delpoblet. Tots cinc formen part de la junta de l’associació Caravàs, i viuen amb passió la seva disciplina: parlem amb ells per conèixer-los millor.

Comentaris
To Top