Publicitat
Ciutat

JUDICI 1-O: Un guàrdia civil diu que els Mossos “se la van jugar” per ajudar durant un registre a Sabadell el 20-S

Un caporal descriu un clima de “crispació exagerada” però admet que no hi va haver ferits entre els membres del seu cos

Els manifestants durant el 20-S a Sabadell / LLUÍS FRANCO

Un caporal primer de la Guàrdia Civil ha assegurat davant del Tribunal Suprem que els Mossos d’Esquadra “se la van jugar” per ajudar a la comitiva judicial d’un registre a Sabadell el 20 de setembre del 2017, el que es va fer al domicili de Joan Ignasi Sànchez, un dels detinguts aquell dia. El guàrdia civil ha avalat l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant aquella jornada, tot i que “altres dies no”. A més, ha explicat com els manifestants van insultar i “sacsejar” també els Mossos.

El caporal ha descrit un clima de “crispació exagerada” en aquella concentració, tot i que ha admès que cap dels guàrdia civils que hi van actuar van resultat ferits. Sí que van resultar detinguts cinc mossos. Ha explicat com els van dir que sortissin ràpid perquè sinó els concentrats se’ls “mengen”, i que “si no evacuem al detingut, qui no el coneixia de la multitud el pega, tal com estaven els ànims”.

El caporal ha explicat que van anar a fer el registre i la detenció sense cap grup de seguretat de la Guàrdia Civil i que preveien un registre ràpid, perquè tenia a veure amb “temes informàtics”. Però que, cap a les 08.40 hores, l’avisen que han aparegut “20 o 30 persones”. De fet, el guàrdia civil ha elevat el número de concentrats al llarg del matí fins al més del centenar i ha dit que, entre els crits que se sentien, deien “No passaran“, i que estaven “asseguts”.

“Deien burrades”

‘Fora les forces d’ocupació’ o ‘No sou la nostra policia’. Ha descrit una “muralla de gent amb els braços en alt”, però que també donaven “empentes i puntades peu”. “Deien burrades, com ara que poc ha matat ETA”, ha afegit. A preguntes de l’advocada de l’Estat, ha assegurat que “el ‘no passaran’ va ser un fet que es va constatar perquè per allà no vam passar”. Ha insistit en què hi va haver “puntades de peu i cops de puny”, i que els concentrats “impedien la sortida de la comitiva judicial amb una ordre dictada per un jutge”.

Sobre els Mossos, el caporal primer ha relatat com, quan van arribar, els manifestants els cridaven “Vosaltres sí que sou la nostra policia”. “Però quan van actuar, ja no eren la seva policia”, ha afegit, “els increpaven igual que a nosaltres”. De fet, ha assegurat que els van arribar a “encerclar” i a “sacsejar”.

El caporal ha explicat com van acabar sortint tres hores després del previst, posant furgonetes fent “barrera” entre el portal i la portal de l’aparcament. “Els Mossos ho van fer molt bé, se la van jugar”, ha dit, aconseguint “contenir la massa”, que en alguns moments els va “desbordar”. “Vam sortir a la carrera”, ha conclòs.

“Juli Fernàndez estava allà”

Responent a l’acusació popular exercida per Vox, el caporal primer ha dit constatar que els manifestants “no van venir per generació espontània”. “Hi va haver una crida segur, posteriorment per fonts oberts vaig veure que l’alcalde de Sabadell hi era, no el vaig veure allà però després ho vaig comprovar”, ha assegurat. A la zona hi va anar l’exalcalde de la ciutat Juli Fernández.

L’advocat de Jordi Cuixart, Àlex Solà ha protestat a la sala per no poder mostrar vídeos durant aquest interrogatori. El president del tribunal, Manuel Marchena, li ha recordat el criteri del tribunal de fer-ho durant la fase documental del judici i ha retret a l’advocat que es fes la petició “de cara a la galeria”.

La declaració dels Mossos

Els dos agents dels Mossos que han testificat després del caporal de la Guàrdia Civil han coincidit en parlar “d’actituds agressives”, “moments de tensió” i insults però han matisat que era de “part de la massa” concentrada, però no de totes (entre 70 i 100 persones).

L’agent 3719 ha dit que hi havia com una setantena de persones que sí es mostraven agressives i que van donar cops de peu, cops de puny i també una persona va colpejar els agents amb un casc de moto. Ha dit que aquesta persona era la “més agressiva” i que, en diligències del dia 25, la van indentificar i citar a comissaria.

Publicitat
Comentaris
To Top