Ciutat

MAPES: Zara, Movistar, Dentix... un terç dels comerços del centre de Sabadell ja no són "originals"

El 36% de les botigues que hi ha al Centre es poden trobar a altres municipis similars

MIQUEL ÀNGEL LUQUE / ALBERT ACÍN

Les ciutats són cada vegada més semblants, gairebé idèntiques.  Tant fa per on es passegi, segurament es toparà amb una botiga de Zara, Mango, Berhska o Stradivarius, entre altres grans cadenes. Mentrestant, el comerç de tota la vida està tancant per una manca de relleu generacional. La xarxa Perfil de la Ciutat ha publicat l’informe Clonatge comercial en què s’analitza el grau de clonatge –similitud entre eixos comercials– de 15 grans ciutats catalanes, exceptuant Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat.

Segons l’estudi elaborat per la consultora Solucions Geogràfiques, Sabadell és la segona ciutat de la xarxa amb un eix comercial més clònic, només superada per Granollers. En total, el 36% de les botigues que hi ha al Centre es poden trobar a la resta de municipis analitzats. Per arribar a aquesta conclusió, han considerat els locals situats a la plaça de l’Àngel, el passeig de Manresa, el passeig de la Plaça Major, la vorera est de la plaça del Doctor Robert i la Rambla. En total, són 799 metres lineals.

Publicitat

Tot seguit, aquest mapa de calor identifica els punts de més concentració de comerços clònics:

En aquest eix es poden trobar 64 comerços clònics d’un total de 178. Els experts, però, diferencien entre el grau de clonatge. En aquest sentit, destaquen que hi ha 38 establiments superclònics –estan presents a més de la meitat de ciutats analitzades–. També hi ha 26 botigues que són clòniques –estan presents a més d’una quarta part dels municipis de la xarxa–. A l’estudi també s’han comptabilitzat els comerços replicats, que apareixen més d’una vegada a la base dades. En el cas de Sabadell, hi ha 21 establiments replicats.

Consulta on són els comerços clònics del Centre de Sabadell 

Així mateix, també s'analitza l'important paper de clonació per sectors: mentre al d'entitats financeres és del 100%, al sector serveis és del 28,6%. En un terme mig, es poden trobar la roba (46,8%), molt influenciada per les grans marques, una proporció similar al sector alimentari i no alimentari, amb un 42,1%.

Aquest són els usos dels comerços del Passeig i la Rambla. Clica al menú per consultar la llegenda

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top