Oci i cultura

Una guia sabadellenca del 37è saló Còmic de Barcelona

Detall del cartell del 37è Comic Barcelona, obra d'Ana Galvañ / CEDIDA

El saló del còmic de Barcelona és una de les cites anuals ineludibles per als amants del novè art, i l’edició d’enguany -rebatejada amb el nom de 37è Còmic Barcelona– obre avui les seves portes. L’esdeveniment se celebra fins diumenge al recinte firal de Montjuïc, reuneix primeres espases de l’art de les vinyetes -com Milo Manara o Daniel Clowes- i compta, també, amb la presència d’un bon grapat de dibuixants i il·lustradors sabadellencs.

Cada any, el saló suposa un punt d’inflexió marcat en vermell al calendari de les editorials espanyoles, que inunden el mercat de novetats. Algunes d’aquestes procedeixen de la nostra ciutat. Hi ha, per exemple, la Perditah Byrnison, que publica un llibre amb les seves il·lustracions. El segell Ominiky Ediciones s’ha fet un nom entre els aficionats pels seus artbooks -o “llibres d’art”, reculls dedicats a mostrar el treball d’un sol artista-, i el número 29 d’aquesta col·lecció estarà dedicat a la sabadellenca.

Detall de la portada de l’artbook de Perditah Byrnison / OMINIKY EDICIONES

Un altre dibuixant d’aquí que portarà un artbook al Saló -en aquest cas, autoeditat- és l’Abel Carrasco. És un dels dibuixants locals més prolífics de la seva generació, i ara recull la seva trajectòria al llibre Toda una vida dibujando, fruit de vint anys d’intensa feina en això dels pinzells i els llapis.

Una de les il·lustracions d’Abel Carrasco incloses al llibre ‘Toda una vida dibujando’ / CEDIDA

Un espadatxí i un samurai

Capablanca és l’ambiciós projecte que té en marxa el castellarenc Joan Mundet: es tracta d’una sèrie de novel·les d’aventures històriques que agafen com a rerefons la llegenda del cèlebre bandoler vallesà del segle XVII. Fins fa poc les venia editant ell mateix, però ara Panini presenta al saló un volum integral amb les tres primeres històries a tot color.

Una vinyeta de l’integral ‘Capablanca 1’, de Joan Mundet / PANINI COMICS

Un element central a Capablanca són les espases -a l’estil de les històries d’El capitán Alatriste, també dibuixades per Mundet-, una cosa que té en comú amb l’ogre samurai que protagonitza Korokke y la chica que dijo no, el debut en còmic llarg del sabadellenc Jonatan Cantero. Amb guió de Josep Busquet, es tracta d’un relat ple de fantasia que ens porta pel vessant més màgic del Japó feudal.

Detall d’una il·lustració de Jonatan Cantero per a ‘Korokke’ / SPACEMAN PROJECT

Tot i que fa una mica més que es va publicar, el dibuixant Ricard Efa també estarà signant el seu darrer llibre al saló. Basat en un relat familiar i editat per Norma, Sola és una mirada als horrors de la Guerra Civil a través dels ulls d’una nena petita plena d’energia.

Una vinyeta de ‘Sola’, de Ricard Efa i Denis Lapière / NORMA EDITORIAL

Participació a projectes col·lectius

Una altra manera de ser-hi present al Còmic Barcelona és participant en projectes col·lectius. Aquesta és la manera en què s’introdueix al certamen el Joan Marín. El valencià afincat a Sabadell és un dels dibuixants presents a Nuevas hazañas bélicas, un recull de 22 relats en clau pulp ambientats a la Guerra Civil que recullen l’esperit de la capçalera clàssica dels 50.

Detall de la portada de ‘Nuevas hazañas bélicas’ / NORMA EDITORIAL

Per altra banda, el Roger Pérez -professor de l’escola Joso Sabadell- participa a Diferente, un macro-còmic col·lectiu coordinat per l’entitat Dibujos por sonrisas en què més de 140 artistes es reuneixen en una única història. L’objectiu? Recollir fons per a ajudar els refugiats.

Muntatge amb detalls de diverses il·lustracions del còmic col·lectiu ‘Diferente’ / DIBUJOS POR SONRISAS

Les noves generacions reclamen el seu lloc

Els estudiants -precisament- de l’Escola Joso Sabadell aprofiten el Còmic Barcelona per lluir-se i donar a conèixer el seu treball. A Montjuïc hi seran presents els autors d’El huevo eterno -una capçalera que ja porta dues edicions i una tercera en preparació- i també els d’una nova publicació, Queen the fanzine.

Centrat en la figura del grup Queen, a aquest fanzine han participat 16 joves artistes locals -com la Lorena Carrotcake, l’Enuji Robotto, el Marc Blacks, el Miki Luque o el Santi Salas, entre d’altres-, i cadascú ha il·lustrat una de les seves cançons favorites de la banda.

Comentaris
To Top