Oci i cultura

‘Korokke’, els mites del Japó amb ànima sabadellenca

Detall d'una il·lustració de Jonatan Cantero per a ‘Korokke’ / SPACEMAN PROJECT

Lluny de la civilització, allà on les llegendes són tan sòlides com els pilars dels temples, diuen que hi viu un ogre que no és com la resta. Ningú l’ha vist mai: només es coneix el seu nom -Korokke- i les seves gestes. Diuen que va aniquilar a tots els ninges-diable de la llacuna negra, i que va acabar amb la serp traidora del temple del cirerer obscur. Diuen que és un heroi formidable, però la jove Anzu aviat descobrirà que no et pots creure tot el que diuen.

La relació entre l’Anzu -una noia perseguida per les tropes d’un cruel senyor feudal- i l’ogre samurai es troba al nucli del darrer còmic publicat per l’editorial Spaceman Project. Titolat Korokke y la chica que dijo no, el llibre és obra del guionista Josep Busquet i l’il·lustrador sabadellenc Jonatan Cantero, i suposa una immersió absoluta dins un món inspirat en el Japó medieval.

“Tant al Josep com a mí -comença Cantero- ens atrau molt la mitologia japonesa, perquè, a diferència de la d’altres cultures, conté una quantitat infinita de monstres i criatures diverses”. D’aquesta manera, la lluita d’Anzu i Korokke contra el seu destí es veu acompanyada per una infinitat de bèsties i fantasmes -o yôkai– sorgides de la tradició del país del Sol Naixent: els tanuki, els kappa o els oni són tan habituals per als habitants d’aquesta història com les flors de primavera o les muntanyes nevades.

‘Korokke’: creativitat i màgia

Per a Cantero, la diversitat d’esperits i éssers ha estat com entrar a un bufet lliure: “el disseny de personatges és una de les meves especialitats, i a tots els meus treballs busco oferir quelcom diferent a l’habitual”, explica, convençut que -en el seu cas- la creativitat “passa per davant, fins i tot, de la tècnica”. Fruit d’aquesta filosofia, Korokke es llegeix com un festival de formes màgiques i colors vibrants. “M’agrada molt treballar amb el Josep perquè està molt obert a propostes i canvis”, destaca Cantero, sempre inquiet quan agafa els llapisos.

Com la resta d’obres d’aquesta editorial, el còmic de Busquet i Cantero va ser finançat a través d’una campanya de micromecenatge. “Era la primera vegada afrontava una d’aquestes, i va ser com m’ho esperava… molt estressant!”, comenta el dibuixant.

Jonatan Cantero: una trajectòria sempre en moviment

Fins ara, Cantero havia treballat com a il·lustrador per a projectes de videojocs o jocs de cartes -com Football Maniacs, Tiny thief o Assassins– i havia participat a la revista col·lectiva de còmic Strange Kids Club Magazine. Korokke és el seu debut editorial com a dibuixant de còmics en solitari.

Per ara, però, els seus horitzons més propers no passen per la historieta: s’acaba d’instal·lar a la ciutat anglesa de Brighton per treballar a un estudi d’animació. “M’interessa treballar un temps dins d’aquesta disciplina, per poder aprendre i també per canviar d’aires”, comenta Cantero, convençut que aquest és el proper pas per poder seguir creixent com a artista.

Comentaris
To Top