Oci i cultura

Jordi Plana: tots els viatges comencen amb una barca

En primer pla, detall de l'obra 'Barca', al taller de Jordi Plana / CEDIDA

Malgrat no conèixer el destí, tots els viatges comencen igual. L’heroi, el mariner, el nen: no saben on arribaran, però a l’inici sempre hi ha un pas. Un peu rere l’altre, una porta que s’obre o -com és el cas de l’escultor Jordi Plana– una barca que es llença al mar. És una metàfora, però també la realitat més prosaica: durant una residència artística a la ciutat irlandesa de Cork, va crear una barca i la va deixar anar entre les onades.

“És estrany, és com si aquella embarcació que vaig perdre a la costa d’Irlanda ara la recullo a Sabadell”, reflexiona Plana, referint-se a l’exposició que inaugura avui, dissabte, a l’Estruch. Troballes és una mostra d’escultura que es podrà veure a la fàbrica de creació sabadellenca fins al 10 de maig, i que conté tres obres –Barca, Medusa i Ancora– construïdes amb materials trobats al Delta de l’Ebre i l’Alt Camp.

El mar, la terra i la infància són elements clau dins el treball de Plana, barceloní afincat a Sabadell des de fa més de 20 anys. “El meu pare tenia una barca de pesca petita a la Costa Daurada, on jo gaudia molt: les meves peces han anat reflectint aquella satisfacció original”, explica l’artista, que compagina l’escultura amb la docència a la Facultat de Belles Arts de la UB i a l´ESDAP.

Troballes suposa un nou pas per al treball de Plana, ja que introdueix novetats com il·luminació LED i una narrativa que conecta les peces. “Barca és l’inici del viatge, Medusa és el conflicte -la introspecció, l’anàlisi psicològic- i Ancora és la pau i el repós en acabar el trajecte”, explica.

La inauguració de Troballes tindrà lloc aquest vespre a les 19h, i comptarà amb la performance Fil a l’agulla, de Thaïs Albarran, Estrella León i Claudia Niubó. Serà el començament -un cop més- d’un nou viatge, un amb intenció de moure’s per altres ciutats catalanes. “Com a artista, mai et dones per satisfet: és -a la vegada- un problema i una sort”, conclou Plana.

Comentaris
To Top