Ciutat

Neix SBD Cercle d’Entitats, una plataforma per construir ciutat

Els seus impulsors s’han marcat com a objectiu reconduir Sabadell, a través del debat ciutadà i de l’impuls de noves polítiques de ciutat

/ D.S.

Diu la dita que la unió fa la força. Aquesta frase recull la motivació de 45 entitats sabadellenques, que han decidit ajuntar-se per a configurar un front comú: SBD Cercle d’Entitats, una plataforma transversal de ciutat. Els seus impulsors s’han marcat com a objectiu reconduir Sabadell, a través del debat ciutadà i de l’impuls de noves polítiques de ciutat.

La proposta s’ha presentat aquesta tarda, just abans del darrer debat del cicle ‘9 compromisos per Sabadell’, organitzats per les mateixes entitats. El projecte esdevé un punt neuràlgic de l’associacionisme de la ciutat i tindrà un ull posat sobre la tasca del govern municipal: vol participar i influir en les transformacions futures a la ciutat i obrir el debat a la ciutadania i al teixit associatiu, segons expliquen els seus impulsors. La transversalitat i pluralitat del moviment de les entitats resulta trencador i no té precedents a Sabadell: compta amb organitzacions empresarials, gremis, associacions de veïns, clubs esportius i entitats de caràcter social.


La nova taula d’entitats ha establert una organització entre iguals, en què cada entitat té el mateix pes i les decisions es prenen mitjançant grups de treball i un plenari.

“Aquestes 45 entitats és la representació més sòlida d’allò que representa Sabadell”, ha exposat l’editor del D.S., Marc Basté, en la presentació de la nova organització d’entitats, que ha explicat que és una plataforma “oberta” en què s’hi poden incoporar més organitzacions i associacions. “És una plataforma 100% apolítica“, ha assenyalat per després proposar als candidats a l’alcaldia un debat després de la constitució del govern municipal.

Influir en l’acció de govern

Entre els objectius fonamentals de SBD Cercle d’entitats, segons el document de constitució, figura la creació de propostes concretes en relació a l’Ajuntament i als partits polítics, així com fer un seguiment de l’acció de govern. Aquesta tasca de control i propositiva serà, segons els seus impulsors, l’element central. La secretària general del Gremi de Fabricants, Núria Aymerich, així ho explica: “Volem fugir de l’erosió constant. No anem a jutjar, sinó apostar per construir”, exposa.

Des de Creu Roja, el seu president, Josep Masip, incideix precisament en la mateixa idea. “No pretenem ser un fòrum que creï un discurs. Volem generar debat”, explica. Per la seva banda, el president de la Fundació Bosch i Cardellach, Josep Maria Benaul, assegura que la transversalitat del Cercle d’entitats serà un actiu per fer una diagnosi “crítica” de la situació de la ciutat i poder trobar solucions.

Gran parts d’aquestes grans qüestions de ciutat, pendents de resoldre, són l’ocupació, la captació de nou teixit empresarial, l’impuls de polítiques socials, la potenciació de la cultura i l’esport, entre moltes d’altres qüestions. En els afers socials, entitats com Creu Roja o el Rebost incidiran especialment en la proposició de polítiques de ciutat. La presidenta del Rebost, Mercè Calvet, explica que hi ha prioritats, com les polítiques d’habitatge, un “repte” que, explica, “és cosa de tots”.

Són entitats fundadores, entre d’altres:

Fundació Bosch i Cardellach, Gremi de Fabricants, Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell, CIESC, PIMEC, Centre Metal·lúrgic, Comerç Centre, Consorci Sanitari Parc Taulí, Fundació 1859 Caixa Sabadell, ESDI, UAB, Fundació per la Indústria, Càritas, Creu Roja, Rebost Solidari, Actua Vallès, CCOO, UGT, Xarxa Onion, Cooperativa Agrària del Vallès, Gremi de Fusters, Gremi d’Instal·ladors, Gremi de Reparació de tallers d’automòbils, ACTA, Gremi de Constructors, Gremi de Químics, Col·legi d’Enginyers, Col·legi d’Arquitectes, Federació d’associació Veïnals, Via Vallès, CIPO, Col·legi d’Agents Comercials, Club Natació Sabadell, Panatlhon Club Sabadell, Esquitx, AVAN, Atendis, Òmnium Cultural, Diari de Sabadell, iSabadell, ADENC, Sabadell5000, Castellers de Sabadell, Associació de Professionals i Amics del Tèxtil…

Comentaris
To Top