Publicitat
Ciutat

Uns 1.000 alumnes celebren l’èxit del projecte Tutoria Entre Iguals jugant a Ultimate

Alumnes de 3r d'ESO participen en la segona jornada All TEI mates, a l'Olímpia / LLUÍS FRANCO

Quan els nens i nenes arriben a l’institut, a 1r d’ESO, moltes vegades es troben desubicats. Per tal d’afavorir aquesta transició, millorar la convivència al centre i reduir les conductes d’assetjament existeix el projecte de Tutoria Entre Iguals (TEI). “És molt gratificant”, apunta el Sandro, alumne de 3r d’ESO de l’INS Salas i Xandri, a Sant Quirze, i continua: “cadascú de nosaltres té un fillol de 1r d’ESO i la nostra tasca és acompanyar-lo i fer que se senti bé a l’institut”, diu.

El Sandro és tutor d’un nen dos anys més petit que ell, i participa en el projecte TEI. A Sabadell i Sant Quirze fa tres anys que es desenvolupa aquesta iniciativa, i hi ha deu instituts participants. Aquest matí, nou d’ells s’han reunit als camps de futbol de l’Olímpia: en total, uns 1.000 alumnes de 3r d’ESO dels instituts Vallès, Pau Vila, Jonqueres, Arraona, Ribot i Serra, Escola Industrial, Agustí Serra, Les Termes i Salas i Xandri. L’INS Joan Oliver no ha pogut assistir, tot i que també acull el projecte TEI.

Tots aquests adolescents s’han ajuntat a la segona jornada All TEI mates, un matí en què s’han pogut trobar amb els seus companys d’altres centres i en què han competit entre ells a partides d’Ultimate, un esport d’equip amb elements del futbol, el bàsquet o el rugbi en què es substitueix la pilota per un frisbee o disc volador.

“L’Ultimate és un esport sense àrbitre, on els jugadors es comprometen a conèixer i aplicar el reglament, i a resoldre els conflictes dialogant, cosa que el connecta molt amb el programa TEI”, destaca Quique Cipriano, professor d’Educació Física a l’INS Vallès i coordinador esportiu de l’esdeveniment. L’acte ha estat, de fet, la trobada de jugadors d’Ultimate més gran de Catalunya. Per això, les federacions catalana i espanyola han donat el seu suport econòmic.

TEI, un projecte amb molt impacte

“Hem volgut organitzar una jornada festiva amb tots els alumnes tutors de 3r d’ESO, per gaudir i treballar aspectes claus del projecte TEI com els valors, les emocions i la convivència”, explica l’impulsor del programa TEI, Andrés González Bellido. Aquesta iniciativa educativa va néixer el 2002, a Barcelona, i actualment està implantat a més de 1.200 centres a tot el món.

Alumnes de 3r d’ESO participen en la segona jornada All TEI mates, a l’Olímpia / LLUÍS FRANCO

Fa poc, afegeix González Bellido, la UPC i la Universitat d’Alacant han publicat un article a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health que ofereix evidències científiques dels efectes positius del programa. “No és que siguin bons resultats, és que són bestials: el primer any que s’aplica el programa TEI a un centre educatiu disminueixen un 28% l’assetjament verbal, un 52% l’agressió física, un 28% els símptomes de depressió i els d’ansietat, un 40%”, apunta l’impulsor de la iniciativa.

A Sabadell, hi ha dos instituts públics més que ja han rebut la formació en el projecte –l’INS Sant Quirze i l’INS Miquel Crusafont-, i es preveu que l’any vinent s’acabin de formar la resta d’instituts públics de la ciutat. “L’objectiu final del programa TEI és canviar el clima de violència per la cultura del diàleg”, conclou González Bellido, mentre que l’Alexandra -estudiant de 3r d’ESO de l’INS Jonqueres- ho resumeix així: “Els més petits entren a l’institut i no tenen confiança amb els mestres: nosaltres els fem de pont si hi ha algun problema, per ajudar-los”.

Publicitat
Comentaris
To Top