Publicitat
Ciutat

Dos partits minoritaris es queixen del repartiment d'espais publicitaris al carrer

Escons en Blanc i ARA Sabadell asseguren que el sistema per assignar espais de publicitat electoral perjudica els grups petits

Inici de campanya d'ARA Sabadell, una de les formacions que s'ha queixat del repartiment / ÓSCAR ESPINOSA

Mala maror pel repartiment d'espais publicitaris al carrer. El passat 7 de maig l'Ajuntament de Sabadell va assignar a cadascuna de les setze candidatures a l'alcaldia alguns dels 100 trams on podran anunciar-se. Però hi ha almenys dues formacions que han mostrat el seu desacord. El consistori té delegada aquesta tasca per part de la Junta Electoral de Zona i atorga els espais amb un sistema que, Escons en Blanc i ARA Sabadell, perjudica els partits nous i afavoreix els grans grups.

“A Sabadell el repartiment no es fa per sorteig, com en altres ciutats; sinó que els partits escullen els carrers que volen i els grups tradicionals tenen prioritat. Quan ens toca escollir a nosaltres ja no queden els carrers que voldríem”, explica Joan Ramon Serra, responsable de campanya d’Escons en Blanc. Serra explica que a Barcelona, on també es presenta el partit, l'any 2011 van arribar a aconseguir un tram del Passeig de Gràcia per a la formació, gràcies al fet que el sistema era més objectiu. "Això seria impensable a Sabadell", conclou.

El torn per escollir els carrers i el nombre de trams a obtenir depèn dels resultats de les anteriors eleccions. D'aquesta manera, com acostuma a passar arreu del país, els partits amb més trajectòria al municipi, tenen més trams per anunciar-s'hi. Enguany, el PSC en té 14, Sabadell en Comú, 14; ERC, 13; la Crida per Sabadell, 12; Ciutadans, 11; Junts per Sabadell, 9; 100% Sabadell, 6; i el Partit Popular, 5. Si una formació es presenta per primer cop, rep només dos trams (el 2% del total) i si un partit va presentar-se anteriorment en coalició o amb un altre nom, hereta els vots de l’antic partit. És el cas de Junts per Sabadell (que rep els vots obtinguts per Convergència i Unió) i Sabadell en Comú (que hereta els d'Unitat pel Canvi).

Publicitat

Segons ARA Sabadell, aquest criteri no s’ha complert de manera justa, ja que el consistori només ha considerat a Sabadell en Comú com a successor d’Unitat pel Canvi. Per aquesta raó, han presentat diverses esmenes a la Junta Electoral de Zona, que finalment les ha desestimat. “Ens han considerat un partit nou i ens han donat només dos trams", opina Ramon Vidal, el cap de llista d'ARA Sabadell, "Fan com si Unitat pel Canvi només fos Berlanga, i concretament Iniciativa; però vam ser molts més els qui vam formar el partit".

Tant Ramon Vidal com Joan Ramon Serra consideren que el sistema perjudica obertament els partits més petits. "En una democràcia on teòricament es parteix d'una igualtat de condicions, això no és just", assevera Vidal, "des d'ARA Sabadell creiem que hi ha una gran disparitat entre els partits grans i petits i que se'ns discrimina". Des d'Escons en Blanc, per la seva banda, opinen que el sistema a Sabadell és "poc respectuós amb la igualtat de possibilitats entre candidatures" i apunten a un acord dels partits grans per excloure les minories.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top