Publicitat
Ciutat

La pobresa energètica, un repte social a solucionar

Les forces polítiques han participat en un acte de Som Energia al Casal Pere Quart

Fotografia d'arxiu d'uns operaris instal·lant plafons solars / LLUÍS FRANCO

El model energètic a debat. La cooperativa SOM Energia ha organitzat una taula rodona amb les forces polítiques sabadellenques per donar veu a les actuacions de cadascú en l'àmbit de l'eficiència energètica i les renovables en vista a les Municipals. Hi han participat la candidata de la Crida Nani Valero, Josep Lluís Fernández per part de Ciutadans; Santi Valls d'Esquerra Republicana; Manoli Simón de 100% Sabadell; Carmel Montllor del PSC, el candidat de Junts per Sabadell Lluís Matas i per part de Sabadell en Comú, el seu cap de llista, Joan Berlanga.

La jornada ha girat entorn els eixos de tractar l'energia com un dret, fer un Sabadell amb zero emissions i l'empoderament ciutadà amb l'autoproducció energètica. Un aspecte preocupant és la pobresa energètica en augment des que va començar la crisi fins l'actualitat.

Nani Valero (Crida per Sabadell) ha destacat la intenció de "per garantir la generació d'energia i poder abastir habitatges i equipaments" i ha mencionat el decret d'autoconsum de l'octubre passat que "permet alliberar l'energia excedent fins a 200 metres" on una comunitat de veïns podria compartir l'energia captada del sol.

Representants de les formacions polítiques sabadellenques a la taula de debat / AINHOA SANTIN

Santi Valls (ERC) ha emfatitzat en sancionar les companyies elèctriques que vulnerin els drets energètics. Valls proposa crear una Oficina local de l'Habitatge i Drets energètics on els ciutadans puguin adreçar-se i trobar les eines per garantir-los.

La candidata de 100% Sabadell Manoli Simón ha posat sobre la taula els problemes d'accés a la vivenda i manca de sous dignes fins a constituir-los en un "pack" que va de la mà de la pobresa energètica. Simón proposa promoure a la ciutat 4.000 habitatges publics de lloguer social, principalment dirigits a les famílies joves i persones més grans de 64 anys.

Montllor (PSC) posava el focus en els pressupostos municipals encarats, directament o amb subvencions, a "dedicar recursos al tema social" i potenciar el joc amb les companyies elèctriques "per poder portar-les al nostre terreny". "Tolerància 0 amb les empreses subministradores perquè no tallin mai el subministrament a famílies en situació de vulnerabilitat" ha conclòs Lluís Matas de Junts per Sabadell, que ha afegit que fins ara l'actual govern no ha fet res per afrontar el canvi i la transició energètica. Per LLuís Matas, estalvi no implica carrers foscos. També demana la flota de busos íntegrament elèctrica. Aquestes propostes s'ajusten, segons Matas, al seu projecte de la Gran Via que vol transformar la ciutat amb més sostenible.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top