Ciutat

El govern de Serracant prova de salvar l’habitatge públic a una setmana de les eleccions

El govern aprova un pla que promet 362 pisos públics fins a 2024 a sis dies de les eleccions municipals

/ Victòria Rovira

Promesa de 362 nous pisos públics fins al 2024 a sis dies de les eleccions municipals. El govern de Maties Serracant ha aprovat avuin in extremis el pla de Promoció d’Habitatge (2019-2027) a través d’un ple extraordinari. L’executiu local no ha estrenat cap nova oferta de pisos públics en aquest mandat. De fet, el balanç en matèria de política d’habitatge públic queda en una sola promoció de 53 pisos de lloguer social a mig construir.

La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, explica el seu pla amb horitzó 2024 / VICTÒRIA ROVIRA

Per aconseguir l’objectiu marcat, el govern ha volgut tancar el mandat sanejant els comptes de l’empresa municipal d’habitatge, Vimusa, a la qual aporta ara uns quatre milions d’euros. L’aportació aplana el terreny per executar l’obra però, com tot pla municipal, el desplegament efectiu anirà lligat a la voluntat del govern municipal que surti de les urnes del 26 de maig.

El pla d’habitatge és l’últim dels fulls de ruta planificats per l’executiu i que depassa l’actual mandat. En el darrer ple ordinari del mes d’abril, el govern va arribar a portar tres plans –policia municipal, biblioteques i residus–, tot ells amb un horitzó més enllà del 2022.

“Paper mullat”

Ciutadans i el Grup Demòcrata han lamentat els tempos i ho han fet assenyalant la proximitat de les eleccions municipals. “Estem aprovant una cosa que d’aquí a un mes pot ser paper mullat“, ha exposat José Luís Fernández (Cs), que no ha entès, en referència també a altres fulls de ruta com Pla de Policia Municipal, per què “els plans pocs dies abans de les eleccions”.

Des del Grup Demòcrata, exactament en la mateixa línia, Sílvia Renom ha expressat la seva “preocupació” perquè considera que portar-ho a aprovació ara “pot no servir de res“. Renom ha exposat que “no li agrada” que el pla arribi ara al ple i ha exposat, dirigint-se al govern municipal: “Crec que tampoc els agrada a vostès. A ningú”, ha sentenciat.

José Luis Fernández (Cs) intervé en el ple municipal / VICTÒRIA ROVIRA

El govern es justifica

La regidora d’Habitatge, Glòria Rubio, ha contestat a l’oposició en un intent de justificar els terminis. Eludint el quan i parlant de què, ha lloat el seu pla de promoció pública, que no és de caràcter vinculant i el desenvolupament del qual dependrà del futur govern. “Hi ha una necessitat imperiosa de fer créixer el parc públic de lloguer“, ha assegurat Rubio, que ha parlat de xifres: sis noves promocions, 362 pisos més i un 37% més de parc públic.

Rubio ha reconegut, però, que el traspàs milionari per sanejar els comptes de Vimusa ha estat “complex”, mentre s’ha mostrat convençuda que el pla serà una realitat en el proper mandat. “Hi hagi qui hi hagi, es construiran aquests habitatges”, ha manifestat Rubio per després afegir: “Sense que el pròxim govern hagi de fer res”.

Una dècada sense habitatge social

Sabadell fa una dècada que està sense noves promocions d’habitatge social. Per anar a l’època d’esplendor d’aquesta política, cal donar un cop d’ull als anys del franquisme: els alcaldes Llonch i Burrull, entre 1958 i 1975, van construir 4.366 pisos públics fets per l’Ajuntament dels 8.022 que hi ha avui dia. D’aquests, quasi tots es van vendre i només un miler es dediquen ara a lloguer social.

Els últims habitatges d’iniciativa municipal van venir de la mà del govern de l’exalcalde Bustos l’any 2009, i se’n van entregar les claus el 2013. Des d’aleshores, i en els mandats de Joan Carles Sánchez (PSC) i Juli Fernàndez no se n’ha posat a disposició cap més. El llegat de l’actual govern, 53 pisos a mig construir, haurà d’esperar al proper mandat, segons les previsions.

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top