Diners

“Estem en una situació de desacceleració suau”

Enrique Marazuela, a la seu històrica del BBVA a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

És una cita obligada. Des de l’operació amb Unnim, el director d’inversions de banca privada del BBVA i president de CFA Society Spain, Enrique Marazuela, es reuneix amb clients a Sabadell. L’entitat compta a Catalunya amb un equip de 157 banquers privats, més d’11.500 clients i 12.000 milions d’euros en actius gestionats.

Quines són les preocupacions que tenen els clients de Sabadell? En primer lloc, la situació econòmica mundial. Els he explicat que estem en una situació de desacceleració suau i estem començant a veure l’estabilització. Això en el marc de les incerteses i les guerres comercials. La segona és si el cicle expansiu està esgotat, i els he dit que no. Els cicles no moren de vells, sinó quan apareix un desequilibri que els fa inviables.

Quina és la seva visió sobre la renda variable? Som moderadament constructius. L’economia mundial va bé, i la temporada de resultats ha anat bé sobretot als Estats Units. No estem sobre ponderats, cal tenir renda variable.

Quina és la previsió sobre el tipus d’interès? Doncs tinc una notícia: no esperem pujades de tipus d’interès ni aquest any ni el pròxim. Els clients sabadellencs estaven preocupats, perquè aquesta és una plaça molt estalviadora.

Aleshores, què es pot fer? Molt de compte. No ens agraden els bons alemanys ni els espanyols perquè paguen molt poc tipus d’interès. El bo alemany a dos anys no et paga, et cobra 0,70% per any per tenir-lo, i el bo a deu anys et cobra el 0,12%. Per això, hem d’acceptar situacions com aquesta. I el bo espanyol et paga alguna cosa més, el 0,95%. Té una aparença de confort, però no ho és. Veiem valor en els bons emesos per les economies emergents. Si el dòlar no es revalorés gaire, seria l’ecosistema favorable per als països emergents.

Fins i tot la Xina, que ara està en guerra comercial amb els Estats Units? Hem de viure amb incertesa. El món amb certesa no el tindrem mai. Hem de gestionar les incerteses i sobre aquestes bases recomanar als nostres clients. Les inversions que es poden fer són renda variable, moderadament, i bons emergents.

I el tema immobiliari? Sobre les naus industrials, l’activitat industrial no s’ha recuperat als nivells del 2007. Hi va haver molta construcció de naus en aquella època. En canvi, el sector immobiliari va bé, sobretot a Barcelona i Madrid. Sabadell està inclòs dins la confluència de Barcelona.

No hi ha risc que esclati una altra bombolla? No hi té res a veure. El 2007 finançàvem amb inversió estrangera el boom immobiliari. Ara seguim generant ocupació i sostenible. A més, la quantitat de cases que es construeix ara mateix és la desena part que la d’aleshores.

Quins cinc consells donaria a un inversor? Primer, que es fixi un objectiu. El segon, tenir una visió a llarg termini. Les previsions de rendibilitat només funcionen a llarg termini. El tercer és fer una cartera eficient, jugar amb els elements a favor i comptar amb una cartera molt diversificada. També cal conèixer el teu perfil de risc. I el cinquè, amb tota modèstia, comptar amb l’assessorament expert d’un gestor.

Comentaris
To Top