Ciutat

Esteban Gesa (PP): “Aquest ha estat un mandat fallit”

Entrevista amb el líder del Partit Popular de Sabadell, a pocs dies de les eleccions

El candidat del Partit Popular, Esteban Gesa, prop de l'Eix Macià de Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Regidor des del 2011, aquesta és la segona vegada que Esteban Gesa es presenta com a cap de llista del PP a Sabadell i la tercera que forma part de la candidatura popular a la ciutat. El seu objectiu: conservar i millorar la representació del partit al consistori i “ser útil a la ciutat” proposant una altra gestió municipal, concretament, en l’àmbit de la neteja, la seguretat i els impostos.

Aquest ha estat el seu segon mandat. Serà l’últim? No ho sé. Espero que no i que n’hi hagi almenys un més.

Quines perspectives tenen? No tinc una boleta màgica. Sabadell és una ciutat que sempre vota diferent segons si les eleccions són generals, autonòmiques o locals. Ja veurem el que passa. Està tot molt obert. Hi haurà un vot molt atomitzat, però nosaltres tenim molt clar que portem treballant dues legislatures a l’Ajuntament de Sabadell i que coneixem perfectament la ciutat: el centre, els barris, el nord, el sud… El nostre objectiu és ser útils als veïns i veïnes de Sabadell.

I què vol dir això? Entenem que la política municipal és gestió pura i dura, cosa que aquí a la ciutat (sobretot aquesta última legislatura) no s’ha fet. Hem tingut una política molt viciada per la situació generalitzada que hi ha a Catalunya i el govern no s’ha ocupat dels problemes reals dels veïns de Sabadell. I per això la ciutat està com està. A mi em produeix molta pena.

Veu Sabadell pitjor que fa quatre anys? Molt pitjor. No hi ha hagut un bon manteniment de la via pública, hem tingut problemes amb Smatsa, problemes de seguretat… A més, el govern ha estat un espanta inversors. No pot ser que a una ciutat com Sabadell, que és co-capital de comarca, es trigui vuit mesos a tenir una llicència per obrir un negoci o un any per obtenir una llicència d’obres.

Com haurien gestionat la situació amb Smatsa? És un tema que està judicialitzat i cal deixar treballar a la justícia. Vull recordar que nosaltres vam votar en contra de renovar la concessionària perquè hi havia una altra empresa més barata. Però cal recordar que genera molts llocs de feina a Sabadell. I, a més, hi ha un contracte signat. Aquí el problema ha estat la dèria de la municipalització d’alguns partits. I qui ho ha estat pagant? Els treballadors i la ciutat. Evidentment que s’ha de fiscalitzar a una concessionària, tant el govern com l’oposició. Però el que no es pot fer és anar a la caça i captura de la concessionària més important de l’Ajuntament.

Llavors, deixaríeu les coses com estan? Del pressupost que hi ha preparat per Smatsa, no ens gastem tot el que està pressupostat. Estem gastant un milió d’euros menys. Amb el contracte, el que faríem seria mantenir-lo i adaptar-lo a la situació d’ara. Sabadell no és la mateixa ciutat que fa uns anys. Sempre s’havia dit que aquest era un contracte viu, així que cal adaptar el contracte a la realitat de la ciutat. Com volem que la ciutat estigui més neta si no ens estem gastant tots els diners i ens estem dedicant a ficar el dit a l’ull a l’empresa, als treballadors i als veïns i veïnes de la ciutat?

Vostès en què invertirien? Principalment en via pública: l’equipament més important i que utilitzem tots cada dia. I està fet un autèntic desastre. I també en seguretat. Sabadell s’ha convertit en una ciutat molt insegura. Que siguin els senyors de la Crida els qui estiguin manant sobre la policia local és de bojos. És ficar la guineu al galliner. A més, aquí es jubilen per llei gairebé 50 policies locals i no s’estan cobrint les places. Es dona la circumstància que moltes nits a la ciutat hi ha només dos cotxes patrullant. Falten efectius. La major part de trucades que rep la centraleta de la policia local no es poden atendre perquè no tenen agents.

On veuen la inseguretat? Ha augmentat el percentatge de furts i s’ha produït un efecte crida a les ocupacions. Sabadell té uns 1.500 pisos ocupats i un govern encapçalat per un alcalde al qual li sembla bé. Nosaltres creiem que les persones cal ajudar-les, però sempre que es comportin. Hi ha molta tensió social als barris amb aquests temes. Aquí l’equip de govern ha mirat a una altra banda. Aquest és un dels problemes grans problemes que hi ha a la ciutat. I el govern prefereix fomentar les ocupacions que crear habitatge.

Aquesta és la segona vegada que Esteban Gesa es presenta a les eleccions a Sabadell / ÓSCAR ESPINOSA

Perquè ho diu? Quantes vegades s’ha assegut l’alcalde o l’equip de govern amb els grans tenidors de pisos? O si s’han assegut, per a què s’han assegut? Per ocupar-los al dia següent l’oficina del banc? Quants pisos han negociat amb la Sareb? Cap! S’han de produir una sèrie de sinergies. No pots anar negociar uns lloguers socials amb els grans propietaris de pisos a Sabadell i el dia següent posar-te en primera fila per ocupar l’oficina bancària.

Llavors, vostès no construirien nous habitatges públics? Sí, per descomptat que cal construir. Però a Sabadell tenim un problema de sòl. S’ha de fer habitatge públic, però el primer que cal fer és seure amb els grans tenidors d’habitatge i arribar a acords. I que Vimusa es dediqui a la raó per la qual es va crear fa molts anys. Perquè ara Vimusa, que és una empresa molt seriosa, està exercint de moltes coses. Fins i tot gestionen la zona blava! Zapatero a tus zapatos. I després hi ha un altre tema important: el que no pot ser és els pocs pisos que tenim de lloguer estiguin a preu de mercat. Com accedirà una família a un habitatge públic a preu de mercat?

Proposen regular el preu del lloguer? No! Estic parlant només de l’habitatge públic. Això es regula sol. Nosaltres intervenir en els lloguers? No! Jo no li diré a una persona que ha estat tota la vida treballant i que li ha costat Déu i ajuda comprar-se un pis, a quin preu ho ha de llogar.

Volen reduir impostos i alhora invertir… Com pensen fer-ho? Aquesta ciutat s’ha caracteritzat durant aquests quatre anys per ser un espanta inversors. Amb les competències que tenim, creiem que el que cal és facilitar a les empreses que puguin crear negoci a Sabadell. Com més negoci es genera, més diners es mouen. Hi ha més alegria econòmica. La gent consumeix més. I llavors no és necessari pujar els impostos. Sembla que a aquest govern li molesti que la gent es guanyi la vida honradament i tinguin els seus ingressos. Nosaltres el que demanem per a Sabadell és una gestió seriosa i professional.

Què vol dir amb això? Els activistes estan per fer activisme i la política municipal el que necessita és gestors. Gestors seriosos. Quan poses un activista a gestionar, passa el que passa. Que en comptes d’estar pels temes que interessen a la ciutat estan tirant-se per terra a les manifestacions, cedint col·legis il·legalment a uns projectes, o posant banderetes… Aquest nou govern va generar una certa expectació després de tants anys amb els socialistes, i abans amb l’alcalde Farrés. Però aquest ha estat un mandat fallit. Han posat la ciutat de genolls davant l’independentisme i no han respectat la pluralitat de Sabadell. Pitjor no es podia fer.

Segur que és una pregunta que li han fet mil cops aquesta campanya… Li preocupa la fragmentació del vot de la dreta? Jo entenc que la política municipal és una altra cosa. Evidentment que hi haurà una fragmentació de vots a la dreta, però a l’esquerra també. Al final el que dic és que nosaltres som un partit seriós, de govern. I que ho hem demostrat sempre, tant a nivell nacional com els ajuntaments que hem governat, com a les comunitats autònomes que hem governat… Tenim una experiència. Nosaltres tenim molt clar el que volem per la ciutat i tenim molt clar quin és el nostre ideari polític, el nostre sentiment català i espanyol. Ningú ens ha de donar lliçons de res. Només faltaria.

Ha dit que vol centrar el seu discurs de partit en l’àmbit municipal, però el factor identitari i nacional probablement tingui un paper important a les eleccions locals. Sí. És una cosa que tira. El nostre discurs nacional és molt clar i ho ha estat sempre. Hi ha altres que han sortit després. Però com deia algú: “és preferible votar l’original que no altres coses”. Nosaltres sempre hem estat molt clars en aquests temes. El problema és que hi ha persones que igual no tenen un altre discurs que l’identitari.

També han assegurat que el govern local no ha governat per tothom. Vostès governarien en favor d’una població independentista? Nosaltres sempre hem dit molt clar que en temes de ciutat que hem considerat que eren importants per la ciutat, sempre comptaran amb el suport del PP de Sabadell.

Fins i tot amb un partit secessionista? Als plens s’han de tractar temes de ciutat. Aquí estem moltes vegades tractant temes sobre els quals no tenim cap competència, i acabem parlant del sexe dels àngels. Cal centrar-se més en la ciutat. En aquest ple s’ha estat parlant del comerç amb Israel! I després, les competències que tenim (que és vía pública, que és seguretat, que és neteja…) doncs no les exercim. Cal ser una mica més seriosos. Si la Crida –per exemple– proposés ampliar la despesa en neteja, nosaltres votaríem que sí. És clar. Però mai ho faran. També és cert que nosaltres, amb partits que han estat fracturant durant quatre anys Catalunya i Sabadell, no hi volem res.

Comentaris
To Top