Publicitat
Oci i cultura

El Museu d'Art insufla nova vida als ‘50 ninots’ de Xavier Nogués

Un dels 50 ninots de Xavier Nogués / CEDIDA

Els 50 ninots són una sèrie de dibuixos a tinta que el dibuixant, pintor i gravador Xavier Nogués va publicar el 1922. Són ninots que l’artista noucentista va animar amb la seva fina ironia i la seva mirada crítica a la societat del moment. La sèrie de dibuixos originals forma part del fons del Museu d’Art de Sabadell (MAS) des del 1943, i en aquestes dècades les làmines s’havien anat deteriorant de mica en mica.

El museu va emprendre recentment la tasca de restaurar-los: s’han desemmarcat, s’han netejat i s’ha canviat el suport, que fins ara havien estat uns cartrons de baixa qualitat. Amb aquesta intervenció -apunten des del MAS- es garanteix la pervivència futura de la col·lecció “en òptimes condicions”. El resultat podrà veure’s a partir d’avui a l’exposició Els 50 ninots de Xavier Nogués, una mostra que estarà oberta al públic fins al 7 de juliol. 

View this post on Instagram

Des de fa uns mesos s'està portant a terme un tractament de conservació i de restauració de la col·lecció de dibuixos els “50 ninots” de Xavier Nogués, formada per 50 dibuixos originals, de l’any 1922, fets amb tinta xinesa sobre paper, de 18 x 21 cm. cadascun, de la col·lecció del Museu d’Art de Sabadell; a càrrec de la restauradora especialitzada en paper i tèxtil, Sandra Vílchez. La col·lecció els “50 ninots” de Xavier Nogués és una de les col·leccions més valuoses a nivell artístic dels fons del Museu d’Art. Xavier Nogués, que utiltiza sovint el pseudònim "Babel" quan col·labora com a il·lustrador de textos, destaca pel seu traç llure i espontani, sempre amb un fort sentit realista i humorístic, que denota una gran alegria de viure. Els originals de la sèrie dels 50 ninots els van publicar els germans Salvat-Papasseit el mes d'abril de 1922. Posteriorment s'han reeditat en dues ocasions: l'any 1958 i 1975. L'edició de 1922 compta amb un pròleg de Ramon Reventós. La col·lecció va ingressar al Museu d'Art mitjançant el llegat de Maria Cladellas, vídua de Santiago Segura, de l'any 1949. La intervenció que s'està portant a terme garantirà la seva durabilitat, així: - s'han desemmarcar totes les peces per poder tractar els dibuixos individualment. - es fa una neteja mecànica de tots els suports (papers, marcs). - s'extreuen els dibuixos de les cartolines on estan adherits. - s'extreuen els papers barrera i les taques de cola de conill dels dibuixos. - es minimitzen les taques i el motejat dels dibuixos, si és possible. - s'aplanen les obres aprofitant la humitat del suport. - s'emmarquen de nou les, tot mantenint el marc original i substituint la resta de materials per d'altres adequats per la conservació #museuartsabadell #xaviernogues #babel #Cultura #Sabadell #SabadellCultura

A post shared by sbdcultura (@sbdcultura) on

Publicitat

La inauguració serà aquest dijous 30 de maig, a les 20 h. L’acte comptarà amb la col·laboració de dos sabadellencs que recullen l’esperit de Nogués: el cantant Carles Belda, que improvisarà gloses sobre la situació de Sabadell avui, i el dibuixant de còmic Ricard Efa, que les acompanyarà amb il·lustracions fetes en directe.

Gairebé 100 anys d’història

La sèrie de dibuixos 50 ninots va ingressar al MAS fa 76 anys, procedent del llegat de Maria Cladellas, que era la vídua del marxant d’art sabadellenc Santiago Segura. Nogués havia publicat aquests dibuixos originalment amb els germans Salvat-Papasseit el 1922, acompanyats d’un pròleg de Ramon Reventós. Posteriorment, aquests es van reeditar, el 1958 i el 1975.

Nogués -que va signar aquest treball amb el pseudònim de Babel- va ser un dels membres més representatius del moviment noucentista. Sempre des de la ironia i l’escepticisme, va defensar el catalanisme i la renovació intel·lectual del país. Del seu llegat humorístic, destaquen -a més dels ninots- les il·lustracions per a La Catalunya Pintoresca, el 1919, i les il·lustracions de la primera edició del Bestiari de Pere Quart, l’any 1937.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top