Ciutat

Les motos que vagin de Sabadell a Barcelona per la C-58 hauran de fer servir el bus-VAO

Trànsit prepara una prova pilot que obligarà a utilitzar el carril d’alta ocupació i que busca evitar accidents entre els motociclistes

Imatge d’arxiu del carril bus-VAO, entre Ripollet i Barcelona / CEDIDA

El Servei Català de Trànsit (SCT) impulsarà una prova pilot que farà obligatori circular pel carril bus-VAO a totes les motocicletes que vulguin entrar o sortir de Barcelona per la carretera C-58, que connecta la capital catalana amb Sabadell. Així ho va aprovar el passat dimarts 28 de maig el govern català dins el Programa d’activitats del Pla de seguretat viària per al 2019.

“L’objectiu és millorar la seguretat dels motoristes evitant que comparteixin espai amb els cotxes i habilitant carrils separats per a ells”, explica Óscar Llatje, coordinador de Mobilitat i seguretat viària de l’SCT, que indica també que si la prova pilot funciona, s’extendrà a totes les entrades de les grans ciutats catalanes. “La raó de començar amb la C-58 i el carril bus-VAO era simplement perquè el cost-oportunitat era millor”, assegura. La mesura compta amb el suport del RACC, però entitats com Promoció del Transport Públic (PTP) no ho veuen clar. “És un nou pal de cec de la Generalitat”, diu el seu president Ricard Riol, “posar les motos pel bus-VAO no és molt més segur i la mesura no aten els punts negres de veritat per a les motos: les carreteres”.

La prova podria posar-se en marxa a finals d’aquest 2019, segons informen fonts del Servei Català de Trànsit, i serà de compliment obligatori. Encara no està decidit, però, si s’activarà en hores punta o durant tot el dia. Segons Trànsit, portar a terme el pla no suposarà cap esforç en infraestructures, ja que no caldrà construir res i només s’haurà d’adaptar la senyalització. Tampoc canviaran els límits de velocitat dins el carril d’alta ocupació i el carril troncal (80 quilòmetres per hora); però sí es podria instal·lar un radar al segon, ja que ara mateix només hi ha control de velocitat per tram al carril Bus-VAO.

Principal hàndicap

El gran desavantatge de la mesura és que, tal com passa actualment, els vehicles que circulen pel carril bus-VAO es veuen obligats a entrar a Barcelona per l’Avinguda Meridiana, i no podran agafar com fins ara la Ronda Litoral o la Ronda de Dalt. “És una complicació que tenim”, reconeix Llatje, “hem de poder garantir que els tres destins [Meridiana i les dues rondes] es puguin assolir sense gran cost de temps. El projecte depèn d’això”. De moment, els impulsors de la mesura tenen calculat que les motos tardarien entre tres i quatre minuts més per agafar la Ronda Litoral. A més, s’especula amb itineraris intercambiables o simultanis per facilitar els accessos a la capital catalana des del Vallès.

Comentaris
To Top