Ciutat

La Plataforma per la Llengua impulsa un projecte per normalitzar el català als comerços del sud

Només el 20% dels establiments comercials de la zona sud incorporen el català

Una de les comerciants de la Creu de Barberà que seguirà el pla de normalització / D.S.

Impulsar i apropar el català als comerços. Amb aquest objectiu marcat, la Plataforma per la Llengua ha impulsat un projecte al districte 6 de Sabadell per normalitzar l’ús de la llengua catalana als establiments comercials. Aquesta actuació s’emmarca dins el Pla d’Actuació Lingüística Integral vigent a la zona sud de la ciutat, i consisteix en el seguiment i assessorament als establiments.

“En cap cas es tracta d’una imposició, volem donar eines, actuar com un reforç lingüístic i conscienciar de la importància del català als negocis”, ha exposat Lluís Duran, coordinador de la Plataforma per la Llengua al Vallès Occidental i membre de la junta executiva. Segons l’estudi elaborat sobre 556 negocis de la zona només un 20% tindrien el català com a llengua disponible als comerços.

En xifres

La retolació fixa i la cartelleria en català és l’element més respectat als comerços analitzats: entorn el 50% i el 65% ho incorpora. Pel que fa a població, l’estudi revela que la comunitat xinesa és la que més dificultats presenta i alhora és el col·lectiu estranger que major nombre de comerços i establiment de restauració regenta a la zona.

D’entre les categories d’establiments, els locutoris, la restauració i els supermercats són els que menys incorporen la llengua catalana al seu dia a dia. Per contra, les empreses de salut i les botigues de roba són les més adaptades en aquest sentit.

Les actuacions

A partir d’avui, voluntaris de l’entitat i membres de les associacions veïnals de Campoamor i Creu de Barberà repartiran tríptics informatius als diversos establiments. Es tracta de tríptics adaptats a cada categoria de comerç on hi ha una traducció dels productes que s’hi comercialitzen.

“No volem fer de repartidors informatius i marxar”, ha matisat Duran, explicant que es farà un seguiment a tot aquell qui ho demani. “La intenció és canviar les dinàmiques establertes”.

Publicitat
Comentaris
To Top