Ciutat

Medievàlia es vol reinventar per millorar la fira

El pròxim 20 de juny s’ha convocat els ciutadans de Sabadell al Casal Pere Quart a un debat sobre un nou model del mercat medieval, Medievàlia. Aquesta cita ha aparegut després de les crítiques que s’han fet sobre la fira de la ciutat. L’associació Medievàlia ha acceptat aquests comentaris. En tot cas, el president de l’entitat, Miquel Gumí, adverteix mitjançant una nota que no participaran en aquesta trobada. No obstant això, afirma que comparteix amb aquests ciutadans la idea que Medievàlia té un enorme potencial a la ciutat.

L’associació Medievàlia també vol deixar clar que “incomprensiblement no comptem amb el suport municipal necessari per fer-ho possible” i expliquen que fa quatre anys que mantenen trobades amb l’Ajuntament per reclamar la implicació municipal, sense que aquests contactes hagin donat el fruit esperat.

Més contingut històric

Jordi Obradors, responsable de La Transversal, empresa que gestiona tècnicament Medievàlia,  proposa a l’Ajuntament que aposti per fer pedagogia històrica sobre l’època medieval de la ciutat de Sabadell. Obradors recorda que, precisament, Sabadell “neix en aquesta època per un encreuament de camins i per un mercat que hi havia a la ciutat”.

El responsable de La Transversal, Jordi Obradors / LLUÍS FRANCO

Per aquest motiu, l’entitat ha finançat un estudi, fet pel medievalista Lluís Sales, sobre les algunes actes notarials. “Hem obtingut una font molt rica de la quotidianitat d’una ciutat que no era ni noble, però que ens ha permès teatralitzar alguns dels seus episodis més destacats”. És el cas de la picabaralla entre les famílies Togores i Recasens que forma part de Medievàlia i que s’encarrega de teatralitzar el grup de Teatre El Ciervo. També forma part d’aquestes escenificacions la venda de la ciutat a la reina Elionor de Sicília.

Els crítics demanen fer-se seu el mercat medieval

Una de les principals crítiques que s’han abocat a les xarxes socials és la de Jordi Ferran, que signa com l’ideòleg de Medievàlia. Ferran es pregunta si el ciutadà s’ha fet seva la fira i defineix l’actual model “com un poti poti”. Diu que cal ampliar l’espectre d’entitats que hi participen i sobretot critica la falta de rigor a l’hora de vendre productes alimentaris i begudes que no tenen, segons ell, res de medieval. “L’exemple de l’esperpent és que alguns dels que van posar un espai gastronòmic, el dissabte a la nit es van convertir en una espècie de pub venent còctels a les 12 de la nit i amb música ambient actual que ressonava per tota la plaça”. La majoria de respostes es mostren d’acord amb aquestes crítiques, tret d’una que recorda que la participació és oberta a tothom i elogia la participació dels actors que interpreten algunes escenes històriques dins d’aquesta fira medieval.

Comentaris
To Top