Oci i cultura

Branca Studio, guardians de l’essència de ‘SabbathHell’

Marta Maldonado i Pol Abran, els dos sabadellencs que formen Branca Studio / VICTÒRIA ROVIRA

“Només pots confiar en tu mateix i en els primers sis àlbums de Black Sabbath”. Un hipster curiós s’ho mira i es grata el cap, fascinat. La frase palpita. Sembla un bolet al bell mig del Primavera Sound, i fa aturar-se els fans que han vingut a veure la Rosalia o els Tame Impala. “Sí, té quelcom hipnòtic”, riuen el dissenyador gràfic Pol Abran i la il·lustradora Marta Maldonado, mirant divertits l’efecte de la seva samarreta. 

Tot això passava durant el Flatstock, la fira de pòsters de concerts dins el macrofestival barceloní. Els sabadellencs Abran i Maldonado hi participaven per quart any consecutiu, i són –també– els autors del cartell d’aquesta edició. El detall parla de la popularitat d’aquest duo creatiu, les ments darrere de Branca Studio.

Sang, bellesa i metall

El seu univers supura sang. Com el corb vermell que reposa a dalt d’una làpida o la serp enrotllada a una daga d’obsidiana. Són un estudi de disseny amb un imaginari que parla de riffs atmosfèrics, de solos furiosos i de satanisme pop. Doom metal, en definitiva, condensat en pòsters, vinils i samarretes que agraden als metalhead.

Abran i Maldonado –apassionats del metal i el terror de culte– han fet emergir amb Branca Studio el treball dels seus somnis. Creen dissenys per a bandes d’arreu del món que resten estampats en marxandatge per als seguidors més fidels. “Els països on més vendes i encàrrecs tenim són els Estats Units i Suècia”, explica Abran, convençut que el present de la música depèn d’aquestes iniciatives. 

“Dins el metal, la principal font d’ingressos d’un grup és el marxandatge: cada cop cobres menys per un concert, i la clau és portar-hi el teu H&M particular!”, apunta el dissenyador, agraït d’haver pogut treballar per a grups als quals admiren. 

Entre les osques del seu revòlver hi ha Sepultura, Venom o Pentagram, però tenen molt clar quin ha estat el treball de la seva vida. Black Sabbath, evidentment!”, destaca Maldonado, i recorda que quan els va arribar l’encàrrec per il·lustrar 14 samarretes es pensaven que era broma. “No hi ha res que ho pugui superar… bé, potser si ressuscitessin els Beatles, sí”, afegeix Abran. 

Una deriva natural

Abran i Maldonado van estudiar a l’Escola Illa, i van crear Branca Studio quan van acabar. “El nom no és especialment metaler, perquè en aquell moment volíem un estudi de disseny més normal… però de manera molt natural va acabar derivant en el que fem ara”, apunta el dissenyador. 

Tot i haver-se especialitzat en bandes metal, Abran i Maldonado no es tanquen a treballar més enllà. “Escoltem música de tota mena, i fem una crida als grups d’altres estils”, diuen. Avui, els seus dissenys plens de por i calaveres guarden l’essència rockera d’un Sabadell que –tancant el cercle– recupera l’enyorat pseudònim de SabbathHell.

Comentaris
To Top