Ciutat

El ple pre-canvi de Sabadell: adeu regidors i adeu govern

Es tanca una etapa i se n’obre una de nova. En política, aquesta expressió podria semblar un tòpic, però el ple municipal d’ahir –el darrer del mandat– marca l’obertura d’una etapa de renovació sense precedents: 22 dels 27 regidors de Sabadell s’acomiadaven del plenari fa tot just unes hores. Només cinc regidors –Maties Serracant (Crida), Juli Fernàndez i Gabriel Fernàndez (ERC), i Adrián Hernández i José Luis Fernández (Cs)– repetiran en la nova etapa que s’obre a partir d’aquest dissabte, quan tindrà lloc el ple d’investidura de la socialista Marta Farrés.

Els 27 regidors del mandat 2015 – 2019 / AJ. SABADELL (CEDIDA)

El tancament del mandat suposa també un comiat al govern quadripartit. Sabadell en Comú i 100% Sabadell han quedat fora del govern, i ERC i Crida no sumen prou per repetir. L’acord PSC-Podem els ha deixat fora de joc i per això ahir els membres del govern es van acomiadar fent un discurs reivindicatiu de portes cap endins i cap enfora també, especialment des de la bancada de la Crida.

L’alcalde Serracant, però, va mantenir la neutralitat institucional fins al darrer moment: va intervenir i ho va fer amb un gest cap a la futura alcaldessa, Marta Farrés, que se situava entre el públic assistent al darrer ple. “Qui faci el relleu tindrà el meu suport”, va dir l’alcalde a la seva successora, a qui va assegurar que li deixava una bona herència, pel que fa a tresoreria i projectes endegats per als propers quatre anys.

Berlanga i Martínez, les grans baixes

Serracant perd la vara d’alcalde, però seguirà en el ple municipal des de l’oposició. No poden dir el mateix Joan Berlanga (Sabadell en Comú) i Marisol Martínez (100% Sabadell), que no podran repetir al capdavant del govern. En el cas de Berlanga serà la pèrdua més visible: de primer tinent d’alcalde a quedar fora del ple. “Per primera vegada la tradició política del PSUC no estarà al ple. És molt dur”, va reconèixer Berlanga, que va lamentar la divisió de l’esquerra política, especialment en l’òrbita dels comuns i podemistes, i va demanar que en un futur no es tornés a repetir aquest “error”. Berlanga va parlar en termes d’agraïment cap a les seves files i amb algun retret cap a les polèmiques del mandat, tant internes com externes al govern: “El soroll ens ha tapat molta feina però podem parlar de millores”. Una altra de les baixes en el proper ple serà Marisol Martínez, que deixa la política després de no haver obtingut representació. Va protagonitzar un dels missatges més emotius, amb més càrrega personal. “M’hi he deixat la pell”, va afirmar la tinenta d’alcalde, que va assegurar que acaba el mandat com el va començar: “Sent fidel a la meva ètica i als meus valors”.

Com Berlanga i Martínez, la majoria dels regidors del govern no seguiran com a representants públics. Entre ells, Lluís Perarnau i Glòria Rubio, que han tingut un paper especialment visible dins del govern a càrrec de la seguretat, la neteja i les polítiques d’habitatge. Ambdós de la Crida, van donar un discurs esquerranós i carregat d’ideologia per tancar el mandat. Perarnau va parlar del seu gran tema del mandat, la gestió del conflicte d’Smatsa, tot reivindicant el control sobre els comptes de l’empresa, un missatge vedat pel PSC, com el de Rubio, que va mirar més al passat que al futur. La regidora, de fet, va deixar una sensació gèlida al ple amb una acusació que va generar estupefacció, inclòs en el seu govern. “Veníem de 16 anys de bustisme. Ho he viscut en primera persona: una empresa intenta subornar-te en el primer mes d’arribar, personal de l’Ajuntament t’intenta colar expedients per signar…” va afirmar Rubio, per després sentenciar cap als socialistes: “És la inèrcia amb què es vol continuar”.

Marxen els clàssics

Algunes de les cares visibles, ja històriques del ple, també s’acomiaden. És el cas de Josep Ayuso (PSC), regidor des del 2003, Carles Rossinyol (Grup Demòcrata), que ho és des de 2007 i el popular Esteban Gesa, que es va incorporar en el ple municipal fa vuit anys. Els tres marxen, encara que ho fan per motius diferents: els dos primers per un relleu als seus partits i en el cas del PP a causa d’uns resultats electorals insuficients.

El popular va mostrar la seva cara més personal, amb un discurs dirigit a tots els regidors, totalment improvisat. “Ha estat un plaer, un honor i un orgull representar aquesta ciutat“, es va sincerar Gesa, que va culminar amb un breu: “Tornaré, com Míster Marshall. Visca Sabadell!”. En la mateixa tònica, el socialista Ayuso ha descrit com “un gran honor” haver estat regidor, tinent d’alcalde i alcalde accidental, “que és millor que un alcalde per accident o un alcalde accidentat”, va afirmar en un darrer missatge a Serracant. Entre el públic, des de la segona línia, Marta Farrés (PSC) i Marta Morell (Podem) escoltaven els comiats dels clàssics, conscients que dissabte tindran tot el protagonisme. Una alcaldessa i les dues plegades al govern.

Comentaris
To Top