Publicitat
Oci i cultura

‘Sexo y familia’, de Montse Mármol, germina en un llibre fotogràfic ple de tresors

La portada del llibre 'Sexo y familia', de Montse Mármol / CEDIDA

Alguns llibres s’obren amb ànsia, amb ganes de trobar què hi ha a dins. D’altres, però, exigeixen calma, paciència i un silenci gairebé religiós. És el cas d’obres com Sexo y familia, que suposa un punt i a part dins el projecte que la fotògrafa sabadellenca Montse Mármol ha desenvolupat per al Museu d’Art de Sabadell (MAS). “Per a mi, aquest llibre és un poema”, deia ahir l’Engràcia Torrella, la directora del museu, durant la presentació.

Sexo y familia investiga un silenci femení que ha anat traspuant de generació en generació. “He volgut parlar de com, després de ser mares, les dones hem posat la nostra sexualitat al servei de la família”, apunta Mármol, que va començar el projecte quan va tenir el seu primer fill. “Només volia estar amb el nadó, abraçada, però em veia obligada socialment a tenir sexe, i vaig descobrir que és una experiència que viuen moltes dones”, afegeix.

D’esquerra a dreta: la fotógrafa Montse Mármol; l’escriptora Montse Barderi, i la directora del MAS, Engràcia Torrella / D.S.

El resultat d’aquest treball és una exposició que es va inaugurar aquest abril al MAS i un llibre nascut -diu l’autora- “de la necessitat d’emprar les paraules per transmetre exactament el que volia”. “La Montse ha fet una cosa molt important: ha posat nom a l’experiència femenina”, comentava a la presentació l’escriptora i filòsofa Montse Barderi. A més de l’experiència de Mármol, el projecte recull les experiències vitals d’una cinquantena de dones.

Un llibre fet de tresors

Tot això es concreta en un llibre atípic i ple de tresors que exigeix una lectura atenta i reposada. Una mirada curosa amb els detalls que estructuren l’edició, i que arrenquen fins i tot abans d’obrir Sexo y familia. El primer: una delicada cinta taronja que envolta l’objecte i que s’ha de deslligar abans de poder entrar-hi, com qui es prepara per desvelar un secret antic i terrible.

Un cop a dins, les fotografies elegants i els textos colpidors de Mármol s’alternen amb silencis i sorpreses. “Hi ha una pàgina que conté les emocions negatives que produeixen els silencis soterrats respecte al sexe i la família… però -com que està impresa en paper de ceba i no està encolada- si la perds, no passa res”, explicava Mármol.

Sexo y familia està prologat per l’artista Paula Bonet i es pot comprar per 26 euros al MAS o al web de la fotògrafa. El llibre, però, no és el final del projecte de Mármol: l’artista assegura que no vol aturar-se fins a no tenir també la visió masculina sobre aquest mateix tema. “El diàleg és la clau del projecte, he vist que hi ha una necessitat molt gran de parlar i trencar els silencis”, conclou.

View this post on Instagram

Tantos días esperando este momento. Estas paginas que llevan nuestro nombre escrito en cada gesto, en cada silencio y que tratan de recoger el fruto de la valentía que compartimos en voz alta. Todos los relatos que habéis compartido conmigo, digeridos entre todas y convertidos en una hermosa prueba de lo absurdo. Tejer un discurso que nos valide de una vez por todas. Vivir nuestra sexualidad como nos de la gana. Dejar de complacer por defecto. Sentir en primera persona sin interferencias heredadas. Ser libres. De meternos en la cama para dormir o pasar una noche de sexo desenfrenado. De acunar a nuestras crías o a nosotras mismas. De mirar al techo y contar ovejitas. De salir de la cama recién levantadas sin ropa y no correr hasta el baño de puntillas. De montarnos la peli que nos apetezca, con o sin sexo. De abrazar sin tener que acabar con las piernas abiertas. Dejar de ser el recipiente que alberga deseos ajenos. De hablar en voz baja por no molestar. O dejar de hablar directamente. Asumir que somos suficiente. Que lo estamos haciendo bien. Dejar el silencio donde se merece: en el olvido. Os voy a dar la chapa con el libro hasta que no quede ni uno! en breve lo podréis comprar online…estoy en ello! Este Jueves voy a hacer la primera presentación en el patio del MAS ( Museu d'Art de Sabadell) a las 19h. Me acompañará Montse Barderi, filósofa y escritora. Me encantará volver a veros, os espero! #montsemarmolfotografia #sexoyfamilia #ellibro

A post shared by Montse Mármol (@montsemarmol) on

Publicitat
Comentaris
To Top