Publicitat
Oci i cultura

Montse Mármol obre una esquerda al tabú sobre sexe i família

La fotógrafa Montse Mármol, envoltada per les seves fotografies al Museu d’Art / Victòria rovira

“Tot i que ara acabes de tenir un fill i no tens ganes de fer l’amor, pensa que, si no t’esforces una mica i li dones allò que necessita, potser ho busca fora de casa”. Frases com aquesta, cosides dins les famílies generació rere generació, fan que la Montse Mármol es posi les mans al cap: “Per què tots donem per fet que una dona és lliure per fer el que vulgui, però acceptem que quan ets mare la societat et retorna al mateix lloc on eren la teva mare, la teva àvia i també la teva rebesàvia?”, s’indigna la fotògrafa sabadellenca.

Mármol va viure aquesta cotilla social en primera persona fa deu anys, quan va néixer el seu primer fill. Aleshores va començar una recerca que desemboca -de moment- a l’exposició fotogràfica Sexo y familia, que s’inaugura aquest dimecres a les 20h, al Museu d’Art de Sabadell. “Just després de ser mare, em sentia molt feliç i molt plena, havia descobert l’amor de veritat… però la meva libido va baixar molt”, recorda Mármol.

L’artista afegeix que la majoria d’homes no estan preparats per entendre com estan les seves dones després de tenir fills, i que -com a resposta- elles intenten suavitzar aquesta situació oferint la seva sexualitat. “Tot això existeix, i suposa una tensió molt gran per a moltes dones, però s’ha creat un tabú que fa que la connexió entre sexe i família sigui una realitat de la qual no en parlem”, explica.

Imatges de llum, discurs de foscor

El discurs de Sexo y familia, però, no és individual: Mármol ha entrevistat desenes de dones que -generosament- l’han ofert la seva intimitat. “Em sembla molt fort que moltes d’elles no haguessin parlat d’aquests temes mai abans de fer-ho amb mi, una desconeguda que va fer una crida per les xarxes socials”, destaca l’autora. Elles són les protagonistes de l’exposició, mirant al visitant nues, poderoses i dignes des de les imatges penjades a les parets.

“L’estil és molt blanc, senzill i directe, amb un punt cínic, perquè hi ha un contrast entre la lluminositat de les imatges i la duresa del text”, destaca la fotògrafa, que va intentar treure el màxim de la mirada de les dones retratades. A més de l’exposició, Sexo y familia tindrà continuïtat en un llibre -que el Museu d’Art publicarà durant els pròxims mesos- i en la recerca posterior de Màrmol.

“No donaré per finalitzat el projecte fins que no tingui la visió d’ells”, recalca, i afegeix que els homes també pateixen per aquestes expectatives socials. “Crec en la llibertat, en el fet que cadascú pugui sentir-se com sigui i fer el que vulgui, sempre que la parella es respecti mútuament i hi hagi bona comunicació”, conclou.

Sexo y familia serà la primera exposició d’un cicle que el Museu d’Art de Sabadell vol dedicar a fotògrafs locals, segons explica la directora de l’equipament, Engràcia Torrella. No tenen, però, dades fixades per a les següents

Publicitat
Comentaris
To Top