Ciutat

Sabadell té alcaldessa: la socialista Marta Farrés, primera dona al capdavant de l’Ajuntament

La candidata del PSC, Marta Farrés, ha estat investida aquest migdia. És la primera dona al capdavant de la ciutat

Fotografies realitzades per Lluís Franco

Sabadell ja és socialista. La candidata del PSC, Marta Farrés, ha estat investida com a alcaldessa de la ciutat amb els vots dels socialistes i de Podem. Farrés ha pres possessió aquest migdia després del ple constitutiu de l’Ajuntament de Sabadell i ara ja té tot a favor per posar en marxa el govern entre socialistes i podemistes. La ciutat estrena alcaldessa, un lideratge sense precedents: mai abans una dona havia estat al capdavant de l’Ajuntament.

Farrés ha recuperat l’alcaldia pels socialistes després de ser escollida en segona votació per ser la representant de la llista més votada i cap alternativa s’ha pogut imposar, com estava previst. La nova alcaldessa ha rebut 11 vots, corresponents als regidors del PSC i la regidora de Podem, Marta Morell. El republicà Juli Fernàndez ha rebut el suport dels seus i de la Crida (10 vots), mentre que els representants de Junts per Sabadell i Ciutadans han realitzat un vot simbòlic pels seus candidats.

Farrés: “Hem de treballar plegats”

Una Marta Farrés visiblement emocionada ha rebut la vara d’alcaldessa de la mà del regidor de més edat, Manuel Robles. Farrés (1981) portava esperant anys aquest moment: ha anat escalant dins de la seva formació i a nivell electoral fins a aconseguir l’alcaldia. Va ser regidora i cap d’àrea a l’Ajuntament en l’etapa de Manuel Bustos, va guanyar les primàries de la formació l’any passat, va presentar-se sota el lema “la primera alcaldessa de Sabadell” i finalment va guanyar les eleccions municipals del passat 26 de maig.

Farrés ha protagonitzat un discurs marcadament feminista. Ha posat en valor que serà després “En el cas de les dones, la suma es fa molt més evident. Tot el que hem fet és fruit de la lluïta de les dones“. En un discurs emotiu ha recordat “les àvies, les mares de la ciutat” i també les regidores que han estat representades al ple, des de la primera –Fidela Renom– fins les que conformen la corporació municipal actual.

La nova alcaldessa ha reivindicat “la força de treballar plegats” en un missatge dirigit als partits de l’oposició. “No he vingut fins aquí per barallar-me amb ningú, no sóc de les que creu que tot allò que ve d’un altre partit és dolent”, ha exposat Farrés, que ha plantejat com a reptes el retorn del servei d’oncologia pediàtrica al Parc Taulí i la construcció de les rondes.

Per aquestes prioritats, ha demanat alçada a les formacions que no seran al govern municipal. En aquest sentit, Farrés ha enviat un missatge de festeig a Lourdes Ciuró (Junts), a qui ha homenatjat durant el discurs per ser una altra dona líder de la ciutat i per haver deixat el Congrés dels Diputats per venir a fer política municipal a Sabadell. “Tenim 1460 dies que hem de decidir si treballem plegats o si els el malgastem. Jo ho tinc clar”, ha exposat Farrés, que ha assegurat que “no es deu a cap interès” que no sigui “el dels ciutadans de Sabadell”. L’alcaldessa ha acabat tot seguit el seu missatge amb un missatge per preservar les “arrels” sabadellenques: “Visca, visca, visca Sabadell!

Com a tret destacable, Farrés ha hagut d’interrompre el seu discurs perquè un home que se situava entre el públic assistent ha cridat “llibertat presos polítics“.

En el ple també ha intervingut per defensar el vot per la candidata socialista el número 2 del PSC, Pol Gibert, qui ha celebrat que Sabadell torni a ser un feu socialista, com havia estat anys enrere. Ha realitzat un missatge triomfalista, en què ha assegurat que les eleccions del 26-M van deixar “un missatge inequívoc” per donar “un impuls a la cinquena ciutat de Catalunya”.

El PSC es reinvidica com a líder d’un nou govern conjunt amb Podem, que treballa amb l’objectiu “de treballar plegats per Sabadell“. Gibert ha considerat que ara era el moment de comptar amb un govern que “surti de la crispació” i que mantingui la neutralitat institucional sobre la crisi constitucional a Catalunya.

Podem envia un missatge contra el bloqueig

La regidora de Podem, Marta Morell, ha enviat un clar missatge als grups de l’oposició, especialment a ERC i la Crida, davant d’un possible bloqueig de les iniciatives per al futur govern bipartit de socialistes i podemistes. Així s’ha pogut llegir entre línies: “Desitjo que tots els regidors facin ciutat. Cal que totes les accions vagin encaminades a això. Sabadell s’ho mereix”, ha exposat Morell.

La podemista ha justificat l’acord amb el PSC amb els resultats electorals, que van donar una clara victòria als socialistes. Morell ha celebrat que sigui la primera alcaldessa de la història democràtica i ha llançat un advertiment, recordant el passat de la corrupció del socialista Manuel Bustos: “No tindrem problema en denunciar irregularitats, vinguin d’on vinguin“, ha advertit la podemista per després sentenciar amb una declaració d’intencions: “La corrupció ha estat un capítol fosc d’aquest Ajuntament i hem de fer tot el possible perquè no es torni a repetir”.

L’oposició, entre la denúncia i la mà estesa

Els independentistes –ERC, Crida, Junts– i Ciutadans queden a l’oposició. Tots han considerat que el futur govern sabadellenc neix “dèbil” perquè compta amb 11 regidors d’un total de 27, quan la majoria necessària per aprovar iniciatives al ple municipal és de 14 regidors.

Els republicans i especialment la Crida han protagonitzat un missatge de denúncia contra Farrés, a qui han recordat els seus 11 anys en els governs del socialista Manuel Bustos, condemnat en dues ocasions pel Cas Mercuri. ERC ha identificat Farrés amb el “bustisme” i ha realitzat una darrera apel·lació a Junts i Podem perquè votéssin Juli Fernàndez. El republicà ha reivindicat “la força de la democràcia” davant de “la força dels interessos d’uns pocs“, en un intent sense èxit de retornar a l’alcaldia.

La Crida ha mantingut el discurs més punyent contra Farrés. “No volem un retorn de les males pràctiques del bustisme. Farem oposició combativa i ferma. No podem tornar enrere”, ha advertit el cap de llista de la Crida, Maties Serracant. que ha deixat l’alcaldia avui i que ha volgut reivindicar els quatre anys de govern quadripartit.

Des de Junts, la seva cap de files, Lourdes Ciuró, ha mantingut un to amable. Ha allargat la mà a possibles acords de ciutat perquè considera que ara cal estabilitat després de “quatre anys de govern de dogmatisme i en què no s’ha governat amb la capitalitat que representa Sabadell”. Per això, Ciuró ha demanat “diàleg, consens i pactes“. “En el nostre grup trobarà receptivitat. Hem de superar dogmatismes i exclusions”, ha afirmat dirigint-se a Farrés, a qui ha demanat “reconstruir Sabadell“.

En la mateixa línia, Adrián Hernández (Cs) ha celebrat l’alcaldia socialista de Sabadell. Segons el líder de Ciutadans, Farrés suposa superar “una etapa de poca acció de govern” però ha recordat al PSC i a Podem no tenen majoria suficient i que comença molt tancat en si mateix: “És un govern dèbil i sectari“, ha deixat anar mirant de cara a la nova alcaldessa.

Acatament de l’ordre “per imperatiu legal”

Els regidors independentistes –ERC, Junts i la Crida– s’han desmarcat del jurament del càrrec, que implica l’acatament de la legislació establerta –la Constitució espanyola i l’Estatut d’Autonomia–. La Junta Electoral central ja va advertir que no acceptaria un jurament del càrrec que no suposés una acceptació plena de l’ordre constitucional.

La fórmula utilitzada pels independentistes ha tingut un eix central: han exposat que acaten l’ordre “per imperatiu legal”, amb expressions com “amb plena lleialtat al poble democràtic del poble de Catalunya i amb la meva solidaritat pels presos polítics i el retorn dels exiliats”, “fidel als valors republicans” o condicionant el jurament “fins a l’assoliment de la República catalana” o el “dret d’autodeterminació dels Països Catalans”. Entre els regidors que han realitzat aquest tipus d’expressions hi han els líders d’ERC i la Crida, Juli Fernàndez i Maties Serracant. “Les ciutats no són neutrals davant la vulneració dels drets”, ha afirmat després el republicà Fernàndez durant el seu discurs.

Els regidors constitucionalistes –PSC, Ciutadans– han promès el càrrec amb un breu “sí, ho prometo”. La podemista Marta Morell ha estat l’excepció i ha promès el càrrec amb l’objectiu de “treballar per la defensa i les necessitats de la gent de Sabadell”.

Manifestació contra l’alcaldia

Durant el transcurs del ple municipal, un centenar de persones s’han aglomerat a les portes de l’Ajuntament, a la plaça de Sant Roc, per expressar el seu rebuig a l’anunci de la retirada de la simbologia independentista dels edificis municipals. El PSC i Podem van anunciar la retirada de la pancarta pels polítics independentistes empresonats un cop es faci la transició.

Els manifestants diuen la pancarta “Llibertat presos polítics” i han realitzat crits i soroll durant la celebració del ple municipal que, tot i la manifestació, ha transcorregut amb normalitat.

Pots repassar tot el que ha passat en el ple, fes clic en el següent enllaç:

DIRECTE | Segueix la presa de possessió de Marta Farrés a l’alcaldia de Sabadell

Fotografia: Lluís Franco

Comentaris
To Top