Ciutat

Via lliure per a l’alcaldia de Marta Farrés

El PSC recupera l’Ajuntament avui de la mà de Podem. ERC i Crida tanquen files amb Juli Fernàndez

Marta Farrés (PSC), primera alcaldessa de Sabadell en la història de la democràcia / LLUÍS FRANCO

Ja és un fet: Sabadell tindrà avui la primera alcaldessa de la seva història. Si no hi ha cap imprevist d’última hora, la candidata socialista Marta Farrés agafarà la vara d’alcaldessa aquest mateix migdia, durant la sessió constitutiva del ple municipal. L’acord de govern PSC-Podem ha desmuntat qualsevol possibilitat d’un pacte alternatiu independentista.

Farrés serà investida amb triple legitimitat: lidera la llista més votada, és la candidata amb més vots del nou ple (11 regidors de 27) i ho és amb una oposició dispersada i incapaç de sumar per les diferències entre uns i altres.

L’independentisme votarà per separat. Tant és així que el republicà Juli Fernàndez només rebrà 10 vots –dels regidors d’ERC i Crida–, després que els tres regidors de Junts per Sabadell hagin anunciat que votaran la seva candidata, Lourdes Ciuró. “No som la crossa de ningú”, exposa la cap de files  a aquest diari.

Ciuró va signar un compromís de l’ANC per fer alcalde el candidat de la llista independentista més votada –l’anomenat Pacte Municipal Republicà–. Així i tot, sempre va matisar que el suport al més votat aniria condicionat a entrar dins del govern sabadellenc, circumstància que finalment no s’ha produït.

Ara bé, Ciuró es queda a l’oposició però deixa la porta entreoberta a acords amb el futur govern bipartit. “Serem propositius amb pactes i complicitats”. Qui també s’ha desmarcat –en aquest cas del bloc del nou govern– és Ciutadans, que també votarà el seu candidat.

Votació polèmica a Podem

Podem entra al ple municipal i al govern d’una sola tongada. La regidora Marta Morell guanya protagonisme i ho fa enmig d’una tempesta interna a les seves files. La podemista va consultar l’acord amb el PSC amb la militància el dijous passat.

El resultat va ser contundent a favor del pacte: 53 vots positius d’un total de 61 participants (86,6% de suports). Ara bé, minuts abans de la votació, Podem va suspendre 36 militants, que no van poder participar en la votació. Fonts de la direcció ho atribuïen al fet que havien participat en les llistes de Sabadell en Comú i Ara Sabadell. “S’ha volgut manipular la votació” i “és quasi una purga estalinista” van ser algunes de les crítiques expressades al D.S. per part dels díscols expulsats.

Comentaris
To Top