Ciutat

Sabadell, primer destí de l’Estat de la nova generació de fiscals

Jimena Conde, la fiscal amb més nota de l’Estat, tria la ciutat per començar la seva carrera judicial, juntament amb dos companys de la seva promoció

La número 1 de la nova promoció de fiscals, Jimena Conde, amb la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal / LLUÍS FRANCO

Els nous fiscals trien Sabadell com a destí per desenvolupar la seva carrera judicial. Jimena Conde és una de les cares noves que s’han incorporat al Ministeri Públic sabadellenc aquesta setmana. És la número 1 de la nova promoció de fiscals –la nota més alta de tot l’Estat– i ara explica perquè ha triat la Fiscalia d’Àrea de Sabadell com a primera destinació: “Tinc bones referències. Aquí hi ha feina per fer”, explica ja des dels jutjats.

Conde, que tot just fa dos anys que va acabar la carrera de Dret, fa uns dies rebia la medalla de la Raimunda de la mà del rei Felip VI, acompanyada de 35 companys fiscals. Entre ells, Francisco Barrios (número 3 de la promoció) i Francisco del Moral (número 24), que també s’incorporen a les files sabadellenques i que treballaran des de la subseu judicial de Cerdanyola del Vallès. L’interès que ha generat la ciutat és una “gran notícia” per a la fiscal en cap de Sabadell, Neus Pujal. “És un orgull i un honor que vingui gent tan ben situada”, exposa, i tot seguit afegeix que li consta que dos lletrats més volien venir a Sabadell però no hi havia prou places.

Els nous fiscals Francisco del Moral, Jimena Conde i Francisco Barrios amb la fiscal en cap, Neus Pujal (segona des de l’esquerra) / CEDIDA

El secret de l’èxit

Canvien les preferències”, indica la fiscal en cap. Ara bé, l’atracció per la ciutat s’explica per diversos factors. Sabadell s’està fent un lloc entre els fiscals i això ha estat pel “boca a boca”, afegeix Conde. És una fiscalia activa i amb bon ambient de treball. A banda, Catalunya centra la majoria de primers destins perquè tradicionalment queden vacants.

De l’oferta total de places, un 80,5% (29 seients) eren a jutjats situats en terres catalanes. Així mateix, l’activitat judicial de Sabadell crida especialment l’atenció entre els integrants del Ministeri Públic: casos com el de la violació múltiple o el cas Mercuri han tingut ressò arreu.

Un llarg camí fins a Sabadell

Conde (24 anys), Barrios (30 anys) i Del Moral (28 anys) comparteixen l’esforç d’haver treballat conjuntament per aprovar l’examen i un llarg recorregut geogràfic fins a arribar a Sabadell: són de Valladolid, Las Palmas de Gran Canària i Màlaga, respectivament. “És complicat aprovar i la majoria abandona”, assenyala Del Moral, sobre les proves. Conde, per la seva banda, afegeix: “A mi el meu preparador em va ajudar molt. Em recarregava d’optimisme”. Durant mesos, estudiaven fins a 10 hores diàries per accedir a la carrera judicial.

Des de fa uns dies, han descobert la responsabilitat amb què han topat, com explica Barrios: “A les pràctiques tenies un tutor. Ara saps que has de signar i que tens una responsabilitat”. Amb l’experiència aniran definint els seus interessos particulars, tot i que ja mostren algunes preferències: Conde aposta per la via penal, mentre que Barrios i Del Moral concreten més. El primer se sent atret per causes relacionades delictes contra el medi ambient, de naturalesa econòmica i la criminalitat informàtica, que des de fa uns anys està en auge. Mentrestant, Del Moral s’emmiralla amb una fiscal de menors que va conèixer durant els seus estudis. “Una persona de 50 anys pot reinserir-se, però un nen de 14 anys té més possibilitats de reforma. D’aquí la meva vocació”, indica. Té clar el que haurà de fer a partir d’ara: “Esbrinar allò que passa i posar-nos en la posició de totes les parts. És molt bonic”.

Comentaris
To Top