Ciutat

Ponts trencats entre ERC, Junts i Ciutadans a Sabadell

La polèmica per la pujada salarial del govern Farrés, a la qual Ciuró va donar suport, debilita la relació entre els grups de l’oposició i reforça l’executiu

Un instant del ple de dijous passat, en què Junts va votar amb el govern / LLUÍS FRANCO

Junts es distanciade la resta de l’oposició, que ara veu la formació de Lourdes Ciuró com “la crossa del govern”. La relació de Junts amb ERC i Cs ha començat el mandat amb mal peu, després que els tres regidors de Junts aprovessin la pujada salarial plantejada pel govern Farrés –i de fer-ho en solitari–. El resultat ha estat una desconfiança d’uns i altres respecte a Ciuró. Consideren que la pujada de sous dels portaveus fins als 3.761,29 euros mensuals (+92% respecte a l’anterior mandat) respon únicament a les demandes de Junts, a qui veuen que ha tingut un “tracte de favor” per part del govern PSC-Podem.

L’oposició està molt fragmentada, però també té un pes estratègic si treballen conjuntament: ERC, Junts, Cs i Crida sumen 16 regidors, la majoria absoluta del ple municipal, i poden condicionar l’acció del govern Farrés. Això avui és més complicat que fa uns dies: als posicionaments radicals de la Crida de Serracant –que ja incomodaven a la resta–, ara se sumen noves desavinences.

Gabriel Fernàndez (ERC): “Podem ha vingut a canviar la història per apujar-se el sou”

Adrián Hernández (Cs): “Comprar l’oposició depèn de qui es deixa comprar”

Els acords de Junts

Junts sempre ha estès la mà als socialistes amb la voluntat de reivindicar el seu pes estratègic i condicionar l’acció de govern. Tot i el moment polític a Catalunya, la direcció de Junts no marca cap límit per arribar a acords amb el PSC, ni dins ni fora del govern. Hi ha via lliure. Creuen que l’acord pels salaris és un pacte de ciutat i insisteixen que el retoc en els salaris comptava amb el suport d’ERC i Cs, i que s’havien desmarcat en el darrer moment.

La mateixa Ciuró afirmava en una entrevista amb el D.S. que el moviment d’última hora responia al “seguidisme” d’ERC amb la Crida i per “l’actitud xulesca” de Cs respecte a la pancarta pels polítics independentistes empresonats.

El govern espera i veu els moviments de l’oposició com un procés de resituació de les formacions. Les prioritats del PSC en aquest sentit no canvien: diàleg amb la resta de forces, només amb la Crida com a línia vermella. Ara bé, Cs i ERC constaten avui ser més lluny del govern i que no són la prioritat a l’hora d’entrar a negociar.

Comentaris
To Top