Ciutat

El nou passeig sobre les vies de Can Feu | Gràcia, en punt mort

El projecte d’urbanització de l’espai sorgit del soterrament de les vies del tren a Can Feu – Gràcia ha quedat paralitzat. Segons ha avançat aquest dimarts Ràdio Sabadell, un dels finalistes del concurs va presentar un recurs davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic, que ha aturat la licitació de les obres fins a prendre una decisió. El procés legal podria allargar-se entre tres i cinc mesos, fet que endarreriria molt l’inici de les obres, projectades per a la primavera del 2020.

L’Ajuntament de Sabadell va adjudicar la urbanització de l’espai el 14 de maig a l’arquitecte Eduard Fenoy, de l’estudi sabadellenc EFA Arquitectes, que va presentar el projecte “Teixint els barris”. L’idea va ser aprovada per un jurat tècnic format per funcionaris de l’ajuntament, membres de col·legis professionals i representants veïnals. També va mostrar-se al públic en una exposició al Centre Cívic de Gràcia juntament amb els altres cinc finalistes. Els sis projectes també van sotmetre’s a l’escrutini dels ciutadans a través d’una enquesta, en la qual van participar 171 persones. El resultat de la consulta no era vinculant, però s’assegurava que els resultats es tindrien en compte per a la selecció final.

El recurs

Segons ha pogut saber el D.S., el despatx d’arquitectes que va impugnar el procés va ser Planas Esquius Segatti, SCP; amb seu a Terrassa. L’empresa va interposar dos recursos contra la decisió: un contra la classificació de les ofertes aprovat per la Junta de Govern Local l’11 de març del 2019; i un altre contra l’adjudicació en sí. Ambdós recursos van ser interposats el 17 de juny, dos dies després de publicar-se l’adjudicació del pla d’urbanització.

El projecte presentat per Planas Esquius Segatti, SCP, titulat “Calma”, va obtenir la segona millor puntuació en el concurs públic de l’Ajuntament, just per sota de “Teixint els barris”. El pla guanyador –firmat per Eduard Fenoy–va obtenir 80,61 punts sobre 100; mentre que el projecte “Calma” va rebre un total de 76,84. El D.S. s’ha posat en contacte amb ambdós estudis d’arquitectes, que no han volgut fer declaracions. Des del despatx terrassenc no han volgut aprofundir en els motius de la impugnació, però han assegurat que hi va haver defectes en la selecció del projecte guanyador.

Imatge del projecte ‘Teixint els barris’, guanyador del concurs per a la reurbanització de l’espai / CEDIDA

De “Teixint els barris”, el jurat en va valorar les àrees de jocs, la introducció de plaques fotovoltaiques per il·luminar la zona, i la incorporació de pèrgoles. També va premiar la inclusió d’un itinerari verd, així com la construcció d’un amfiteatre a l’actual aparcament de l’estació dels FGC i la voluntat de cosir els dos antics costats de les vies amb recorreguts transversals per fer a peu o en bicicleta. Del projecte “Calma”, en canvi, se’n va valorar la proposta de pacificació de la zona, la revisió del pas sobre la rambla d’Ibèria i les idees en mobilitat sostenible. També es va destacar la millora en la pavimentació, amb sistemes de recollides d’aigües superficials i la idea d’introduir l’aigua en el projecte.

En declaracions a Ràdio Sabadell, l’exregidor i portaveu dels veïns de la zona, Isidre Soler, que va participar en les deliberacions del jurat, ha assegurat que el procés de selecció “es va fer de manera imparcial” i s’ha mostrat sorprès per la presentació del recurs. “Ens estranya el recurs i esperem que no sigui cap mena d’acció per retardar el procés”, ha indicat a l’emissora local. Soler també s’ha mostrat preocupat amb l’enderrariment de les obres i ha recordat que el projecte depèn d’un fons europeu que podria perdre’s si les obres es posterguen massa.

Imatge del projecte ‘Calma’, proposat per Planas Esquius Segatti, SCP / CEDIDA

Comentaris
To Top