Ciutat

Un centenar de persones celebren els 50 anys de l’arribada de l’home a la lluna

L’Agrupació Astronòmica de Sabadell celebra els 50 anys de l’arribada de l’home a la lluna

Un dels assistents a la jornada mirant a través del telescopi / VICTÒRIA ROVIRA

Tal dia com aquest, durant la matinada del 1969, milions d’ulls miraven les pantalles de la televisió sent molt conscients de la importància d’allò que estaven presenciant. La nau Apollo 11 havia arribat a la superfície lunar i amb ella, els astronautes representant tota la humanitat. Neil Armstrong va ser el primer a abandonar la nau i trepitjar la lluna per primer cop, una fita que ja ningú seria capaç d’oblidar. Els astronautes a bord de la nau van passar a la història i 50 anys després, encara es recorda la gesta com si fos ahir.

Aprofitant l’aniversari de l’arribada de l’home a la lluna, l‘Agrupació Astronòmica de Sabadell ha organitzat una jornada on els més encuriosits han pogut donar resposta als seus dubtes. En total, han sigut més de 150 persones les que s’han apropat a l’observatori de Sabadell per escoltar la conferència de l’astrònom Àngel Massallé i després poder gaudir de cinema a la fresca amb la pel·lícula “First Man”. Com a plat fort de la jornada, els assistents han pogut contemplar el lloc on va aterrar la nau Apollo 11. Amb l’ajuda de diferents telescopis orientats cap a la lluna, els sabadellencs han observat el satèl·lit detingudament rememorant aquell moment històric.

En aquest sentit, el president de l’Agrupació Astronòmica, Emili Capella, afirma que encara que no ho sembli, són moltes persones les que senten debilitat per l’espai i les dinàmiques que s’hi desenvolupen. És per això que, com a entitat, el seu paper fonamental és el de fomentar la divulgació a través de sessions d’observació i conferències setmanals. Cites a les quals acudeixen quasi un centenar de sabadellencs es tracti de joves o adults. A més a més, actualment a l’observatori es desenvolupen diferents línies d’investigació sobre planetes extra solars, supernoves, astrometria d’asteroides i el sol entre d’altres.

LES CONSPIRACIONS SÓN NOMÉS CONSPIRACIÓNS

L’arribada a la lluna sempre ha sigut motiu de teories i conspiracions que deneguen que realment arribés l’home a la lluna, ja que es podria tractar d’un simple muntatge publicitari. “Són només conspiracions”, assegura Capella. Explica que la carrera lunar era una de les grans metes de la Guerra Freda on les grans potències es disputaven el mèrit de ser els primers a arribar-hi. Trepitjar la lluna per primer cop va tenir molt a veure amb la política de l’època i els nord-americans van assegurar-se el seu llegat aconseguint una de les grans fites espacials de la història. Una prova d’això és que, cinquanta anys després, encara es recorda el precís moment de l’arribada de l’home a la lluna com una autèntica celebració.

Així va col·laborar Sabadell amb la missió lunar de l’Apollo XI

Comentaris
To Top