Publicitat
Ciutat

Un passeig al Vapor Buxeda Vell

Els visitants escoltant l'explicació / ÓSCAR ESPINOSA

Si per alguna cosa ha de ser coneguda la ciutat de Sabadell, és pel seu passat industrial. Actualment encara trobem xemeneies d’antics vapors distribuïdes per tota la ciutat. En total, 96 fàbriques van tenir un rol essencial durant la primera meitat del segle XIX. Avui, els sabadellencs i sabadellenques han tingut l’oportunitat de conèixer una mica més la història de la seva ciutat amb una visita guiada al Vapor Buxeda Vell, la primera fàbrica que va incorporar una màquina de vapor provinent d’Anglaterra. Una trentena de persones, encuriosides pels interiors d’un vapor, no han faltat a la cita.

/ ÓSCAR ESPINOSA

La visita ha començat amb un breu context de l’època per passar després a la visualització d’un documental. Amb les representacions de les maquinàries que s’utilitzaven a l’època, la guia ha explicat als assistents el com funcionaven per tal d’entendre la rellevància que suposava el vapor. A causa de la revolució industrial, la vida a la ciutat va fer un gir de 360 °C. A partir de llavors, tots els membres de la família treballaven. Els homes a les tasques que requerien força bruta i les dones a les filadores. Fins i tot, els nens majors de 8 anys treballaven al vapor, en concret, en tasques com la neteja de la xemeneia per dins; un espai petit i estret on els adults no podien arribar.

Aquí, els visitants han pogut constatar l’estretor de la infraestructura introduint-se a dins de la mateixa xemeneia, cosa que ha causat bastanta expectació. Per acabar, han visitat la càmera on es guardava el carbó i per on passava el fum. Un dels assistents pregunta amb curiositat quines mesures tenien els obrers per protegir-se de les substàncies tòxiques que desprenia. “Res”, aclaria la guia. En aquella dècada, l’esperança de vida a la ciutat amb prou feines arribava als 60 i en part, era per les condicions a la feina.

En acabar, els assistents han pogut passejar pel vapor fent fotografies sabent una mica més sobre la història de la ciutat.

/ ÓSCAR ESPINOSA

Publicitat
Comentaris
To Top