Ciutat

CERCADOR: Què tenen els polítics? La declaració de béns dels regidors

35.185,36 euros. Aquest és el patrimoni mitjà d’un regidor de l’Ajuntament de Sabadell. Segons la declaració de béns, els representants públics sumen una riquesa total de 950.004 euros, una xifra conjunta que –repartida entre 27 caps– mostra que el ple sabadellenc no és precisament una àgora de grans fortunes: hi ha més aviat hipoteques pendents, cotxes de gamma mitjana i comptes bancaris ratllant el límit. Un reflex de la classe mitjana (o si més no, això declaren els mateixos polítics).

CERCADOR. Si estàs llegint aquest article amb un dispositiu mòbil, orienta’l en posició horitzontal.


La declaració de béns permet veure algunes anècdotes, preferències, virtuts i defectes en relació amb la gestió dels béns i dels diners dels càrrecs electes. D’entrada, la majoria de regidors diuen no tenir estalvis, fins i tot els més veterans. La liquiditat no és el fort d’aquest ple municipal: sorprèn que només nou regidors superin els 10.000 euros al banc.

Despunta Anna Lara (Crida), amb 43.048,93 euros, provinents fonamentalment de dos comptes compartits. Seguidament, Pol Gibert (16.516,88 euros) i l’exalcalde Maties Serracant (15.780,08 euros) es postulen com els més estalviadors. A la contra, es troben els tres regidors que asseguren tenir menys de 1.000 euros al banc: els regidors del govern Jesús Rodríguez (898,34 euros) i Laura Reyes (571,32 euros) i Francesc Baró, de Junts, amb escassos 277 euros al banc.

Lligats al banc

Deu regidors d’un total de 27 saben què és deure diners a una entitat bancària. L’alcaldessa, Marta Farrés, i els líders d’ERC i de Podem, Juli Fernàndez i Marta Morell, discrepen ideològicament però coincideixen almenys en una qüestió: tenen una hipoteca. Encara els queda per pagar a l’entitat bancària 96.162, 111.995 i 75.000 euros, respectivament. L’alcaldessa és propietària des del 2005 i el líder republicà ho pot dir des de març del 2017, moment en què era alcalde de Sabadell.

El valor més elevat no és ni una gran casa ni un pis de luxe: és un terreny escripturat en 400.000 euros, del qual la regidora Anna Lara, de Crida per Sabadell, és una dels cinc propietaris (en té el 20%, 80.000 euros). Lara contribueix a pagar la seva part de la hipoteca més elevada de totes: 595.000 euros.

Si la hipoteca marca el present de molts, aparentment són pocs els regidors que pensen a complementar la seva pensió en el futur: només quatre representants tenen un pla de pensions privat. El més rellevant és el de Juli Fernàndez, amb 8.303,70 € acumulats. A les files d’ERC també hi ha el més inversor: Santi Valls, amb 4.000 euros invertits en accions de Repsol i Telefónica, entre altres.

Poc motor

A banda de les propietats i els estalvis, la declaració personal també inclou els vehicles. Deu regidors –provinents de tots els grups polítics–declaren no tenir ni cotxe ni moto. Els que sí que disposen de vehicle privat opten per gammes mitjanes i per un parc mòbil força nou: més d’un 70% dels cotxes dels regidors va ser adquirit a partir del 2010.

El cotxe més vell és el Seat Ibiza (2007) de José Luis Fernández (Cs) i el més nou l’Audi A1 de Laura Reyes (PSC), adquirit el 6 de juny d’enguany, un dia abans de l’anunci del pacte PSC-Podem. Les declaracions de béns també apunten a fidelitats a les marques: el tinent d’alcalde Jesús Rodríguez té dos Fiat Panda, un del 2009 i un altre del 2017. A la llista de vehicles no figura cap Maserati ni Ferrari, ni tampoc cap gran mansió entre les propietats. Això és el que han declarat els regidors.

Els diners, a una banca poc sabadellenca

Caixabank és l’entitat bancària preferida dels regidors sabadellencs per guardar els seus estalvis. En concret, 11 dels 27 regidors (40,7%) tenen almenys un compte obert en aquest banc. En segon terme se situa el BBVA, amb vuit regidors amb comptes actius, mentre que el Banc Sabadell es queda enrere com a quarta opció: només cinc representants públics hi tenen els seus estalvis. En un paper destacable queda ING, una opció per a set dels regidors del consistori.

Pel que fa a la gestió dels diners, els regidors mostren comportaments diversos. Tot i que la majoria de representants públics (14) tenen els seus diners en una sola entitat bancària. Pel que fa al destí dels diners, cal destacar que només 8 regidors tenen diners a banca no espanyola, en concret a ING Direct i a Deutsche Bank.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top