Ciutat

Un acord de govern PSC-Podem retorna l’alcaldia de Sabadell als socialistes

Un acord de govern PSC-Podem retorna l’alcaldia de Sabadell als socialistes

Marta Farrés i Marta Morell, aquest divendres / LLUÍS FRANCO

“Un pacte de la concòrdia per un Sabadell feminista i de progrés”. Els socialistes recuperen l’alcaldia de Sabadell, després que el PSC i Podem hagin arribat a un pacte per governar conjuntament els propers quatre anys. L’acord s’ha presentat aquest matí en un acte formal amb la futura alcaldessa, Marta Farrés, i la líder dels podemistes, Marta Morell. El pacte entre ambdues formacions garanteix que no es pugui configurar cap alternativa de govern, com plantejaven ERC i la Crida.

L’acord, que juga amb el barri d’origen de les dues caps de llista –la Concòrdia–, inclou tota una sèrie d’elements programàtics, entre els quals figura un compromís pel bon govern i per la transparència. No tracta, però, el repartiment de regidories. Segons ha explicat Farrés, es tracta d’un “pacte progressista i no independentista“, en el qual “l’Ajuntament serà un aliat i no un enemic”. “La concòrdia, com diu el pacte, ha de ser la norma en el dia a dia a partir d’ara”, ha afegit la sòcia podemista.

L’acord permet que per primera vegada hi hagi una dona al capdavant de l’Ajuntament. Farrés ha reivindicat el seu lema de campanya, “la primera alcaldessa de Sabadell” per treure un to feminista. “Una dona ha fet alcaldessa a una altra dona“, ha destacat la futura alcaldessa.

Farrés, a l’esquerra, i Morell, a la dreta, aquest divendres / LLUÍS FRANCO

Amb el pacte, el PSC ha considerat que es tanca l’etapa del govern quadripartit, un mandat que considera que es va tancar amb les eleccions del 26-M. “Volem donar estabilitat i treballar pel futur. Sabem que aquests anys hem estat paralitzats”, ha assenyalat.

Municipalitzacions i lluita contra la corrupció

Marta Morell (Podem) ha explicat quines són les seves prioritats a l’hora de governar conjuntament. Els podemistes han marcat com a prioritat la municipalització del serveis ara externalitzats –el que podria afectar directament a la neteja de l’espai públic, ara càrrec d’Smatsa– i la lluita contra la corrupció.

Tots sabem el que ha passat i no volem que torni a passar“, ha exposat Morell en referència al Cas Mercuri. En aquest sentit, la mateixa Farrés ha explicat que l’Ajuntament es mantindrà com a acusació particular en el macrocas judicial i ha tancat la polèmica amb un breu: “Hem superat l’etapa Bustos […] el passat és el passat“.

Pol Gibert, Marta Farrés i Marta Morell, al grup municipal del PSC al consistori / LLUÍS FRANCO

“Fiscalitzarem qualsevol tipus de servei. No només Smatsa. Hem de garantir serveis públics de qualitat. El que no pot ser és que es passin d’allò establert en el contracte”, ha deixat clar.

La podemista ha explicat que, en aquest sentit, els regidors del futur executiu s’han compromès a dimitir en cas de ser investigats per la justícia. Amb les condicions sobre la taula, Morell ha advertit als seus socis que en cas d’incompliment dels acords, sempre hi ha sobre la taula “explorar altres possibilitats de govern“.

Objectius immediats: barris i Taulí

Entre els objectius programàtics del nou govern, l’executiu es marca tres grans línies: un govern pensat per la ciutat, d’esquerres i amb polítiques que se centraran en el “feminisme, ecologisme i benestar animal”.

Més a fons i parlant de propostes concretes, l’executiu es marca dues fites tot just comenci el nou mandat: un pla integral d’inversió en tots els barris i la creació d’un front comú per pressionar a la Generalitat per retornar el servei d’oncologia pediàtrica de l’hospital Parc Taulí. “Volem un Sabadell per a tothom i volem recuperar pistonada“, ha explicat el número 2 del PSC, Pol Gibert, després d’explicar que els “barris han patit molt” en el darrer mandat.

Farrés, presentant el pacte aquest divendres / LLUÍS FRANCO

Com s’arriba a la majoria absoluta?

Tan Farrés com Morell han explicat que són conscients que el govern acordat es tanca amb 11 regidors (la majoria és 14), després que Podem hagi vetat qualsevol executiu compartit amb Junts per Sabadell i Ciutadans. No obstant això, la futura alcaldessa ha volgut treure ferro als números: “Volem parlar amb tothom“.

Sobre un possible bloqueig de la resta de grups municipals, Farrés ha estat molt concreta: “Tenir una majoria absoluta no és garantia d’estabilitat“. Pel que fa a l’aritmètica, ha considerat que encara hi ha marge per arribar a “grans acords de ciutat”. En aquest sentit, Morell ha coincidit: “Espero que tothom sigui responsable i no hi hagi bloquejos”.

Primera alcaldessa i govern de dones

Marta Farrés (Sabadell, 37 anys) serà la primera dona en ser alcaldessa de la ciutat. La majoria del nou govern estarà conformat per dones –6 d’11 regidors–. Així mateix, el nou executiu també deixa un govern jove, amb una mitjana d’edat de 41,8 anys.

La nova alcaldessa forma part de la franja dels joves del nou govern. El més veterà és Manuel Robles, de 60 anys, veí de Ca n’Oriac i director de l’institut Agustí Serra, mentre que el més jove és l’Eloi Cortés, de 27 anys, graduat en Ciències Polítiques i veí del Centre.

El Pacte de la Concòrdia al qual han arribat PSC i Podem

Comentaris
To Top