Ciutat

Un peatge ambiental a la C-58?

L’Àrea Metropolitana de Barcelona proposa que els cotxes més contaminants paguin una taxa abans d’entrar a Barcelona

Imatge d’arxiu de la C-58 un dia d’embús / ÓSCAR ESPINOSA

Un peatge a la C-58 que cobri per entrar a Barcelona als vehicles més contaminants? És una de les propostes que ha llançat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) arran que la Comissió Europea hagi portat Espanya als tribunals per sobrepassar els nivells de diòxid de nitrogen a Madrid, Barcelona, el Baix Llobregat i els dos Vallesos. L’AMB va presentar la idea poc després de la reunió celebrada el dilluns passat amb institucions i municipis de l’àmbit metropolità amb l’objectiu de reduir la contaminació. Totes les administracions presents a la trobada van comprometre’s a complir amb els límits marcats per la Unió Europea, com a molt tard, el gener del 2021.

El projecte d’aprofitar els peatges existents a l’àrea de Barcelona per aplicar una taxa als vehicles contaminants, o la de crear-ne de nous  amb el mateix propòsit s’ha trobat amb el rebuig de diverses institucions. La Generalitat, per exemple, considera un error mantenir els peatges, per molt que s’utilitzin per combatre la contaminació. El seu pla és, de fet, eliminar totes les barreres quan s’acabin les concessions, i aplicar una taxa anual d’entre 40 i 110 euros per fer un ús il·limitat de la xarxa viària.

Així doncs, la idea de mantenir els peatges de Martorell (AP-7), Mollet del Vallès (C-33) i el Maresme (C-32), que acaben concessió el 2021, no entra en els plans del govern català. I menys encara introduir noves barreres a l’A-2 (al Baix Llobregat), la C-17 o la C-58 (Vallès). L’Ajuntament de Sabadell ha preferit no fer declaracions sobre la possibilitat que es construeixi un peatge a la C-58, que uneix la ciutat amb Barcelona, però estudiarà la proposta i, si prospera, donarà la seva opinió.

Per al vicepresident de l’AMB, Antoni Poveda, “és un error eliminar els peatges de l’entorn de Barcelona, tal com planteja la Generalitat, ja que pot derivar en un increment important de vehicles”. En declaracions als mitjans de comunicació, Poveda va indicar dilluns que el plantejament de l’AMB passa per crear “una empresa pública [que gestioni els peatges] i que els  recursos que generin es dediquin a la millora del transport públic”.

L’Ajuntament de Sant Quirze també s’ha mostrat contrari a la creació d’un peatge d’entrada a Barcelona. L’alcaldessa, Elisabeth Oliveras, considera que mesures com aquesta “tenen un biaix excessivament centralista i no tenen una translació al conjunt del territori”. “Haurem de posar un peatge ambiental per a vehicles no residents, o estudiar la fiscalització ambiental de grans infraestructures que nodreixen la capital, però que suposen un impacte ambiental negatiu per al municipi”, ha afegit Oliveras, que també s’ha mostrat contrària a l’ampliació de la C-58 “per la proximitat a zones escolars, així com per la pèrdua de zones verdes”.

Sabadell tindrà vuit noves estacions per mesurar la qualitat de l’aire

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top