Publicitat
Ciutat

Sabadell cedirà un espai per a uns nous jutjats

Imatge d'arxiu

Farrés considera que dins d’aquest mandat 2019-2023 s’haurien de poder iniciar les obres de construcció

Jutjats de Sabadell, en una fotografia d'arxiu / LLUÍS FRANCO

‘Pressing’ Farrés a la Generalitat. El govern municipal cedirà un terreny per construir un nou edifici judicial per a Sabadell, amb l’objectiu que la conselleria de Justícia es decideixi a realitzar l’obra pública. Així ho ha confirmat al D.S. la mateixa alcaldessa, Marta Farrés. L’executiu estudia ara quin espai de titularitat municipal dona a la Generalitat, un traspàs que arribarà a partir d’aquest setembre.

Els governs català i sabadellenc es van reunir a porta tancada a finals de juliol, segons ha pogut saber aquest diari. En la trobada –en què va assistir una representació de la conselleria i de l’Ajuntament– “es va acceptar per primer cop la construcció d’un nou edifici”, explica l’alcaldessa. La conselleria ja ha enviat les característiques tècniques –superfície, edificabilitat…– perquè Sabadell pugui fer la tria d’una nova ubicació.

Les obres dels jutjats iniciades aquest dissabte / M.F.

Farrés vol obres abans del 2023

Ni uns ni altres s’aventuren a posar terminis: Generalitat i govern reconeixen que és una obra a llarg termini. Fonts de Justícia consideren que el projecte es troba en una fase d’estudi “molt embrionària”. Ara bé, Farrés considera que dins d’aquest mandat 2019-2023 s’haurien de poder iniciar les obres de construcció. “En aquest temps, ja hauríem de tenir l’espai i haver posat les primeres pedres”, exposa l’alcaldessa.

Per aconseguir avançar en els terminis, proposa fer un “acord de ciutat”, que inclogui govern, oposició, entitats i institucions del món judicial per traçar línies estratègiques comunes. En aquest sentit, emplaça el cap de l’oposició, el republicà Juli Fernàndez, que com a delegat del govern català a Barcelona també “s’hi sumi”.

Neus Pujal, fiscal en cap de Sabadell: “La Generalitat hauria de renunciar a la competència de Justícia si no pot assumir-la”

La proposta de Farrés coincideix plenament amb el posicionament del degà del Col·legi d’Advocacia de Sabadell, Manolo Hernández. El màxim representant dels advocats sabadellencs creu que la nova seu “és una necessitat de ciutat”, que cal la màxima unitat d’acció. Adverteix, en aquest sentit, a la Generalitat que és un error “deixar-se enlluernar” per un edifici modern quan “tothom sap els problemes que hi ha dins”. Així mateix, considera que un cop l’administració catalana compti amb el terreny de l’Ajuntament, la consellera de Justícia, Ester Capella, “ja no tindrà excusa”.

Obres d’urgència

La reunió Generalitat-Ajuntament va servir per posar en agenda el nou edifici judicial –llargament reclamat per l’advocacia, fiscals, jutges i lletrats– i per assenyalar solucions sobre la seu actual de l’Eix Macià, que arrossega problemes d’espai, personal i d’altes temperatures per la fallada del sistema de climatització. La mesura més immediata va arribar el dissabte passat: Justícia va enviar una grua d’alt tonatge per substituir el compressor, una mesura provisional que hauria de servir per mitigar la calor a l’interior de l’edifici judicial.

La conselleria ha activat l’obra amb caràcter d’urgència per un cost de 62.000 euros. L’actuació definitiva ha de ser la reforma total del sistema de climatització, previst per a finals del 2021 i amb un cost de més de 3 milions d’euros, segons assegurava la mateixa consellera Capella, en una carta enviada recentment al degà del Col·legi d’Advocats sabadellenc.

Els problemes de calor dels jutjats de Sabadell s’allargaran fins al 2021

Publicitat
Comentaris
To Top