Ciutat

El Grup d'Actuacions Especials dels Bombers (GRAE) ha realitzat 43 rescats al Vallès Occidental enguany

La major part s'han concentrat al terme municipal de Matadepera i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac

Imatge de l'exercici de rescat d'aquest matí a la Mola / LLUÍS FRANCO

Enguany, el Grup d'Actuacions Especials (GRAE) dels Bombers de la Generalitat de Catalunya ha fet un total de 43 actuacions al medi natural a diversos indrets del Vallès Occidental. La major part s'han concentrat al terme municipal de Matadepera i al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac amb 17 rescats de muntanya i 3 recerques de persones, segons les dades aportades pels Bombers.

Aquest matí, el GRAE ha realitzat un exercici de rescat en paret a la Mola, concretament, a la via Esbarzers de la pedra de les Onze Hores. Un membre de la GRAE s'ha posat en la pell d'un escalador ferit. Per rescatar-lo s'ha enviat una dotació del cos d'Actuacions Especials que ha arribat amb helicòpter. Un dels membres ha carregat amb la víctima simulada a l'esquena i l'ha baixada. Finalment, aquests li han fet una primera intervenció sanitària i, mitjançant la tècnica del gruatge, l'helicòpter se'ls ha endut.

Segons expliquen des de Bombers de la Generalitat, en els darrers anys s'ha registrat un augment dels serveis de salvament i rescat en l'àmbit natural a tota Catalunya. Tot i això, en els set mesos que portem d'any s'han fet menys serveis de rescat que a les últimes temporades. "A l'estiu tenim un augment significatiu dels serveis. És una situació que es produeix principalment pel bon temps i una major ocupació del medi natural", ha explicat Alfons Esterlich, sergent del GRAE. Sobre les actuacions, des del cos reconeixen que la majoria de sortides i rescats es fan per lesions menors, tot i que hi ha un ampli ventall.

Preparar-se la ruta

Esterlich ha fet una sèrie de recomanacions per evitar perills a la muntanya. La primera és preparar-se la sortida i visualitzar a través d'internet la ruta que se seguirà. La segona té a veure amb les capacitats: "S'ha de valorar la capacitat física abans d'iniciar una ruta per no tenir problemes a la meitat", ha dit Esterlich. Finalment, també es recomana anar amb equipament adequat, portar la bateria del mòbil ben carregada i adequar l'itinerari a tot el grup.

Publicitat

Subscriu-te gratuïtament al butlletí ‘Bon dia, Sabadell’

Comentaris
To Top