Ciutat

VIMUSA avançarà els diners per reparar els pisos de Torreguitart

Torreguitart escala un esglaó més i els veïns ja senten més a prop la reparació dels seus habitatges. Es tracta dels habitants dels blocs d’Alcalde Moix, 16-18 i plaça d’Espanya, 17-20 i 26-31 que viuen a habitatges amb malalties estructurals detectades. L’empresa municipal d’habitatge VIMUSA s’ha compromès a avançar el percentatge de diners que la Generalitat de Catalunya destinarà a la reparació dels disset blocs de Torreguitart. La quantia restant l’assumirà la mateixa empresa mitjançant les subvencions per a la rehabilitació d’edificis, un subsidi que els veïns ja poden començar a sol·licitar.

“Si tot va bé, a primers d’octubre hauríem de començar a tenir les bastides ja instal·lades”, exposa optimista Antonio Recio, representant veïnal del barri. Tot i això, des de l’Ajuntament de Sabadell fan una crida a la serenor: “ha començat el període de sol·licitud de les ajudes municipals, un termini que s’allargarà fins al 6 de setembre”, recorden.

Detall d’una esquerda a un edifici de Torreguitart / VICTÒRIA ROVIRA

Les disset comunitats del barri afectades per aquestes rareses estructurals denuncien viure en habitatges amb esquerdes, que han patit despreniment de cornises i que tenen maons deteriorats. Segons assenyalen els veïns, el principal defecte de construcció és la separació entre la façana i el ciment. Ja han instal·lat reixes de protecció provisionals per evitar més despreniments, però fa anys que reclamen la solució definitiva que aviat es farà realitat.

Capitalització de VIMUSA

L’ajuda que VIMUSA posa a disposició dels més de 200 veïns afectats és complementària, és a dir, cobreix fins a un màxim del 40% pressupostat. La resta, l’assumirà la Generalitat.

Tot i això, l’ingrés econòmic de l’executiu català es materialitzaria a posteriori de l’obra, el que significa que els mateixos veïns haurien d’assumir en un primer moment aquesta despesa, una conjunció “impossible”, lamenta Esteban González, portaveu dels veïns de la plaça d’Espanya. L’afectat assegura que els veïns no disposen de suficient pressupost. D’aquesta manera, serà finalment VIMUSA qui, a banda del 40% que assumeix, avanci el 60% restant.

Un dels habitatges de Torreguitart amb reixes de protecció / V.R.

Aquest préstec de l’empresa municipal no és a fons perdut, sinó que es recuperarà un cop les obres finalitzin. Paral·lelament, la Generalitat ha donat llum verda per la capitalització de l’empresa pública d’habitatge de Sabadell, el que es tradueix en una injecció de quatre milions d’euros per VIMUSA. Tot i que el destí final d’aquesta ampliació de capital no és la reparació dels habitatges, el cert és que dotarà de més múscul a l’empresa i permetrà afrontar “amb més liquiditat” aquesta bestreta.

Els 4 milions d’euros de la capitalització de VIMUSA, inclosos als presupostos municipals del 2019, es destinaran íntegrament a la construcció de la primera fase del parc d’habitatge públic previst pel 2020.

Comentaris
To Top