Publicitat
Ciutat

Cauen un 20% les donacions de sang a causa de l’onada de calor

Les onades de calor han afectat les donacions de sang, que aquest juliol han caigut un 20% respecte l’any passat

Un donant, a la unitat de donació de sang de l'Hospital Parc Taulí / ÓSCAR ESPINOSA

L’Hospital Parc Taulí de Sabadell és un dels molts centres catalans que necessiten sang. Per aquest motiu s’han adherit a la campanya Aquest estiu anima’t a donar sang que coordina el Banc de Sang i Teixits de Catalunya per pal·liar la manca de donacions d’aquests darrers mesos.

L’any passat es van fer a Sabadell 3.667 donacions en 122 campanyes. En canvi, durant el mes de juliol d’aquest any, les donacions han estat un 20% inferiors respecte al mateix mes del 2018. Aquesta disminució s’atribueix a la calor.

El doctor Joan Gispert és un dels metges responsables de la recollida de sang, instal·lada al vestíbul de l’Hospital Parc Taulí. Gispert explica que a l’estiu baixen les donacions, sobretot per la calor. “A la gent els costa més sortir de casa, també cal tenir en compte que molts són fora de vacances”, indica. El metge apunta a un canvi d’hàbits socials que requereix noves estratègies per part dels hospitals. Per aquest motiu, s’instal·len unitats mòbils de donació a llocs on hi ha més trànsit de gent, com un passeig vora el mar, els càmpings i altres zones d’estiueig. 

En circumstàncies normals, a l’Hospital Parc Taulí tenen “entre 50 i 60 donacions al dia”, assenyala el metge. Aquesta xifra baixa en picat a l’estiu. Per aquests dies, calculen que el nombre de donants pot arribar a 25 al dia. La millor època per rebre sang és a partir de la tardor i també per Nadal. “Esperem una bona remuntada a partir del setembre, quan es tornin a posar en marxa escoles, universitats i algunes empreses”, destaca. El doctor Joan Gispert assegura que els universitaris són “bons donants de sang”.

Actualment, la reserva de sang és d’onze dies, tot i que en els tipus de sang negativa, com és el cas de la B-, la reserva és tan sols de quatre dies. Segons fonts del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, a l’agost caldrien 20.000 donacions per cobrir les necessitats dels hospitals catalans.

L’any 2018 a tot Catalunya es van fer 260.000 donacions de sang, plaquetes i plasma. Cada dia fan falta mil donacions de sang per poder atendre els malalts dels hospitals. El Banc de Sang centralitza totes les donacions.

Donants amb fidelitat

Dimarts al matí, al vestíbul de l’Hospital Parc Taulí hi havia instal·lada una de les dues unitats d’extracció de sang. L’altra estava situada a l’Ajuntament. El Joan Agustí i el Toni són dos donants de sang habituals. Ambdós són treballadors de l’hospital. El Joan Agustí explica que dona sang dos o tres cops l’any. “Sempre penso que d’aquesta manera puc ajudar algú”. També afegeix que un dia en pot necessitar ell, de sang, “encara que espero que no me’n faci mai falta”, comenta rient. 

El Toni és informàtic del mateix centre hospitalari. Donar sang ho considera “un petit gest per a una acció que beneficia molta gent i sobretot és necessària”. Explica que hi ha molts companys de feina que també estan conscienciats com ell i són donants habituals de sang.

No creu que el fet de treballar en un hospital el faci ser més conscient i solidari. “Donaria sang igualment encara que treballés a un altre lloc”, assegura. El Raül també va donar sang el mateix dia que el Toni i el Joan Agustí. Ell, però, havia vingut de visita i en veure l’anunci de la campanya i la crida que s’hi feia, ha decidit participar-hi. “Ja n’he donat en altres ocasions, però avui m’hi he trobat de casualitat, no sabia que hi havia una campanya en marxa”, indica.

Publicitat
Comentaris
To Top