Ciutat

Inici de Festa Major entre la reivindicació i la tradició popular

El Sabaflaix Gegant tancarà el ritual d’inici de la Festa Major i donarà pas a la nit musical

Els gegants fan la seva entrada a la plaça Sant Roc, on ballen sempre abans del pregó / P.A.

La Festa Major ha tingut el seu bateig multitudinari amb l’Inici de Festa que s’ha anat desgranant al llarg de la tarda, i que encara continua amb la cercavila de Diables i el Sabaflaix. Hores abans però el Rodet i la Bovina, els capgrossos dels Bastoners de Sabadell, han escalfat l’ambient a base de bé.

Ho han fet amb el concurs del Rodet que enguany ha guanyat Judit Planes, d’11 anys que ha batut el seu propi rècord inicial (34 voltes) amb 43 voltes davant un públic infantil entusiasmat. Ha estat una competició molt renyida on han participat més 40 nens i nenes que han volgut provar sort, primer amb la bobina i més tard amb el rodet.

L’alcaldessa Marta Farrés repartint mocadors / P.A.

Enguany, el concurs ha tingut un regust especial perquè es compleixen els 20 anys del rodet. L’Alcaldessa Marta Farrés, ha iniciat -tibant del rodet- la segona ronda de la guanyadora, que com és tradició, ha d’intentar batre la seva pròpia marca. La bobina és el capgròs amb el qual poden compatir els infants més petits, els que no superen el metro vint d’alçada. Enguany la guanyadora ha estat Ginebra Vallvé de 8 anys que ha fet 25 voltes.

Tot seguit, els Saballuts  han fet els pilars d’Inici de Festa Major, i en acabar els Gegants de Sabadell han fet la seva entrada a la plaça Sant Roc, des del carrer de Gràcia, precedits pels populars capgrossos, les granotes del Ripoll, i el cantinflas, que anaven obrint al pas als gegants. Tot seguit han ballat al mig de la plaça. La festa ha continuat amb la resta del ritual d’inici de festa, la cercavila de diables i e pregó.

La plaça Sant Roc, ha estat també un espai reivindicatiu per part de grups amb pancartes i estelades que demanaven la Llibertat dels Presos Polítics. Una gran pancarta, era sostinguda per una dotzena de globus grocs enormes. Els castellers, en una de les seves torres també han desplaçat pancartes al·lusives a la llibertat dels presos polítics.

La façana de l’ajuntament s’ha anat emplenant de colors i figures geomètriques, a mesura que la nit i la foscor ha anat embolcallant la plaça Sant Roc, que enguany ha viscut, potser, un inici de festa, entre la gatzara i la reivindicació política.  Algunes tradicions però no s’han alterat, com passa cada any, els populars mocadors verds de Festa Major, que es repartien davant l’Ateneu,  s’han esgotat en poca estona.

Comentaris
To Top