Publicitat
Ciutat

Crits independentistes boicotegen el pregó de Mirna Lacambra

Havia de ser un homenatge al món de l’òpera de la mà de Mirna Lacambra –referent de la cultura sabadellenca–, però ha acabat com un discurs amarg. El pregó de Festa Major 2019, encarregat a la presidenta de l’Associació d’Amics de l’Òpera de Sabadell, ha estat un dels més convulsos que es recorden. Tot per la tensió viscuda a la plaça de Sant Roc.

El clima ha estat de total rebuig i la veu de Lacambra s’ha fet difícil d’escoltar. Els clams a favor de l’alliberament dels polítics empresonats han marcat un discurs amb dificultats en tot moment. Presos polítics, llibertat” i “no hi som tots” han estat algunes de les consignes que s’han escoltat des de la plaça –plena a vessar– i que han tingut el suport dels regidors independentistes.

Lacambra ha hagut d’interrompre el pregó diverses vegades i s’ha arribat a preguntar: “Voleu escoltar o no em voleu escoltar?”, i fins i tot ha afirmat: “Em sembla de mala educació”. Tot plegat, davant les cares de circumstància de l’equip de govern, que l’ha acompanyat al mateix balcó.

Amb el discurs en marxa, els xiulets i escridassades no han reculat. Lacambra, però, s’ho ha acabat prenent amb sentit de l’humor i ha mantingut el seu text a ratlla, fins i tot si tornava a ser compromès: ha lloat l’empresariat que va crear la Faràndula o el Liceu –entre crits– i fins i tot al Banc Sabadell, que ha generat una gran esbroncada final.

L’actitud a la plaça també ha generat el rebuig de l’equip de govern. L’alcaldessa de Sabadell, en declaracions al D.S., ha “condemnat enèrgicament” els fets. Farrés considera que s’ha vulnerat el dret a la llibertat d’expressió a través dels “insults” de la gent. Els regidors d’ERC, Crida i Junts han aprofitat el pregó per penjar al balcó de l’Ajuntament pancartes a favor de l’alliberament dels presos. “La gent s’ha expressat”, ha considerat el portaveu republicà, Gabriel Fernàndez.

Allò que no s’ha sentit

En la seva intervenció accidentada, Lacambra ha reivindicat l’òpera com a punta de llança del bon nom de Sabadell a Catalunya i a Espanya.“L’òpera és un projecte cultural molt important per a Catalunya i la resta de l’Estat que projecta la nostra ciutat”, ha exposat Lacambra, que ha recordat que “no totes les ciutats” elaboren una temporada d’òpera any rere any.

Mitjançant aquest argument i aprofitant la repercussió del pregó, Lacambra ha posat les cartes sobre la taula. Ha exigir a l’alcaldessa, Marta Farrés, que recuperi el projecte de la Ciutat de la Música, un conservatori i una òpera situada a l’Eix Macià. Una petició que difícilment s’ha sentit a baix, a la plaça.

Recupera en vídeo el pregó de Mirna Lacambra

Publicitat
Comentaris
To Top