Ciutat

Junts demana declarar l’emergència climàtica a Sabadell

Joves de Fridays For Future Sabadell en una acció per retirar brossa del Parc Catalunya / D.S.

Junts per Sabadell proposarà que Sabadell esdevingui “la primera ciutat de l’Estat” en declarar l’emergència climàtica. Ho ha anunciat avui en una roda de premsa la portaveu del grup municipal de la formació, Lourdes Ciuró, que ha avançat que la moció es presentarà en el ple de dimarts vinent.

Des del seu punt de vista, aquesta moció és necessària com “una alerta per conscienciar tothom“, ja que “el planeta té febre, està malalt”. Per revertir-ho, “hem de prendre accions a nivell local que tinguin un efecte a nivell global”, ha argumentat.

Segons la portaveu de JxS, l’objectiu de declarar l’estat d’emergència és conscienciar la ciutadania, fent pedagogia i campanyes de sensibilització. De tota manera, el redactat preliminar de la moció, al qual ha tingut accés aquest diari, inclou mesures concretes com impulsar una auditoria per calcular les emissions de Carboni de l’Ajuntament pel que fa a consums com el de l’enllumenat, els equipaments municipals o el transport dels regidors, per exemple. Els resultats d’aquesta auditoria es farien públics, segons Ciuró.

La moció també inclou propostes com crear nous espais verds, instal·lar fonts d’energia renovable o reforestar espais naturals. Aquestes actuacions es realitzarien sota l’impuls d'”una taula de treball i seguiment” amb la participació d’experts i sota el lideratge de la regidoria de Transició Energètica. Una altra iniciativa proposada és la d'”adquirir drets de Carboni” per facilitar la compensació d’emissions entre projectes de municipis propers.

De tirar endavant en la propera votació al ple de dimarts, la moció suposaria l’adhesió de la ciutat al Programa d’acords voluntaris per a la reducció de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle de la Generalitat. Tot això, amb l’horitzó de contribuir a assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides (ONU), amb la mirada a l’any 2030.

Lourdes Ciuró (JxS) exhibeix una pancarta amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU abans de l’inici de la roda de premsa / VÍCTOR RECACHA

Implicació de Fridays for Future

La iniciativa de JxS suposa una resposta política a les demandes de Fridays for Future Sabadell. El moviment va reclamar recentment en una entrevista al Diari de Sabadell que la ciutat fos pionera en la declaració de l’estat d’emergència climàtica.

De fet, la roda de premsa de Lourdes Ciuró ha comptat amb la presència d’Abel Ruiz, que hi ha assistit com a representant de l’organització, de la qual n’és un dels impulsors. En la seva intervenció, ha reivindicat la necessitat que la crisi climàtica sigui una causa transversal: “No hauria de ser una cosa d’un sol partit, hauria de ser un pla de tots“. Per aquest motiu, ha proposat que el text es presenti com una moció conjunta entre diversos partits.

Ciuró ha respòs instant Fridays for Future a fer “lobby municipal” per aconseguir el suport de més formacions polítiques i s’ha mostrat disposada a negociar la moció i introduir esmenes d’altres grups. “Ens amoïnaria que el govern no ens donés suport“, ha assegurat, ja que, a l’hora de lluitar contra l’emergència climàtica, “no diem que no estiguin fent“, sinó que la moció seria un “complement” a la tasca que l’Ajuntament pugui estar tirant endavant en aquest sentit, que ha lamentat que “no se’ns ha traslladat” i “no l’hem vist”.

Des de Fridays for Future, Abel Ruiz també ha anunciat que el moviment prepara “una setmana d’accions fortes, totalment diferents a les que hem estat fent fins ara”. Començant per una manifestació unitària de tot el Vallès Occidental, la qual impulsaran el proper divendres, 20 de setembre per reclamar la “justícia climàtica“. La concentració s’iniciarà a les 18 h a la plaça de les Dones del Tèxtil.

Afer Morell

Lourdes Ciuró també ha avançat que JxS s’abstindrà en la relació de càrrecs de lliure designació del govern. Considera que “és el govern qui ha de decidir si [l’informe de la comissió d’Ètica] políticament l’avala” per contractar l’assessor de la regidora Marta Morell (Podem), Juanjo Cáceres, però matisa que “predico amb el que nosaltres hem fet”. Remarcant que el seu grup no ha nomenat ni familiars ni amics per a aquest tipus de càrrecs, ha volgut deixar clar que han estat curosos amb els perfils “no perquè ho diu un codi ètic”, sinó perquè “hauria de sortir” del propi convenciment.

La portaveu de Junts també ha aprofitat la roda de premsa per valorar els incidents esdevinguts durant el pregó de la Festa Major: “ens hagués agradat que el pregó es fés amb tota la calma, però estem en un moment difícil, a les portes d’una sentència i amb una judicialització de la política”. Per això, considera que “retirar una pancarta, per part de l’Ajuntament, va ser un error” i ha reivindicat el “dret a manifestar-se” d’aquells a qui el pregó “no va agradar”.

Comentaris
To Top